România: amânarea în chestiunea Schengen nu ar fi corectă (interviu acordat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, publicației olandeze NRC)

NRC

nterviu acordat de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, publicatiei olandeze NRC – publicat în data de 21 februarie 2011

 NRC: Romania nu mai este aceeasi cu cea de acum cinci ani in urma.

C.P.: La sfarsitul saptamanii trecute, pe coridoarele Ministerului Roman de Justitie se simtea o agitatie nervoasa. Comisia Europeana urma sa emita un nou raport interimediar. Romania este membra UE de patru ani; Bruxelles-ul insa inca insista prin rapoarte interimediare critice si recomandari ca tara sa-si inteteasca eforturile pentru reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei. Guvernul tarilor de Jos doreste ca rapoartele de evaluare si de monitorizare sa fie luate in considerare in discutiile din saptamana acesta, cand se va dicuta aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Initial se preconizase data de 1 martie pentru aderare, insa  in urma opunerilor deschis exprimate de catre Franta, Germania, tarile de Jos si Finlanda, aceasta data a fost amanata.”Nu este cinstit” spune ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

NRC: Este logica corelarea apararii frontierelor cu lupta impotriva coruptiei si reforma sistemului judiciar?

C.P.: „Sunt si acele teorii conform carora, daca un fluture bate din aripi undeva, altundeva pe glob va izbucni un uragan. In cadrul UE si in Tratate – carora noi ne conformam – aceste domenii sunt tratate in mod separat! Ar fi cinstit sa se recunoasca progresele pe care le-am facut. In ultimele sase luni am adoptat patru Coduri complet revizuite, o noua lege care accelereaza cauzele aflate pe rol. Este o reforma fara precedent si este extraordinara – ar fi vazuta ca atare de orice alt stat UE.”

NRC: Da, e drept – insa legile trebuiesc inca implementate. Oare nu ar fi trebuit sa le faceti pe toate acestea inainte de aderare ?

C.P.: „Da, dar nu se mentioneaza ca, de atunci multe s-au schimbat E vechea intrebare: paharul e pe jumatate plin sau pe jumatate gol ?”

NRC: In 2006, chiar inainte de aderare, in Romania s-au arestat multi vamesi si ofiteri din  politia de frontiera. Acum, in ajunul hotararii aderarii la spatiul Schengen, s-au  arestat din nou peste 150 de ofiteri de politie si de control vamal. Oare sa fie o coincidenta ?

C.P.:   „Dezbaterile politice sunt independente de actiunile Justitiei.”

NRC: Multe din procesele intentate ofiterilor arestati in 2006 inca nici nu au fost puse pe rol.

C.P.: „Recent, se constata o imbunatatire considerabila a statisticilor, in ceea ce priveste urmarirea penala, derularea proceselor aflate pe rol si condamnarile. Cauzele de coruptie sunt intotdeauna complexe. In acest context, comisarul european Viviane Reding a declarat recent, in ceea ce priveste urmarirea penala si condamnarile, “ca sunt un semn ca Justitia incepe sa functioneze.”

NRC: Credeti ca Romania ar fi operat aceleasi reforme si fara controalele UE ?

C.P.: „Absolut!”

NRC: Cei de la departamentul de anti-coruptie de pe langa Parchetul din Bucuresti si cei de la Agentia Romana pentru Integritate par a fi convinsi ca fara presiunile din exterior, ei pur si simplu nu ar exista.

C.P.: „Reformele au fost mult ajutate de aceste presiuni, in sensul ca reforma sistemului de Justitie a ajuns o prioritate pe agenda politica. Totusi, sunt convins, ca le-am fi facut la fel si fara aceste presiuni, poate mai lent, poate intr-o maniera mai putin concentrata”.

NRC: Monitorizarile acestea care s-au impus doar Romaniei si Bulgariei – au avut ele vreun efect negativ ? au marcat oare Romania ca fiind un stat corupt ?

C.P.: Predoiu nu vrea sa ne raspunda cu un da sau nu. Revine: „In momentul aderarii, in 2007, era clar ca suntem mai putin avansati  in anumite domenii. Acum, din rapoarte reiese ca in unele privinte am ajuns chiar fruntasi ! In prezent, procesele dureaza de regula intre sase luni si trei ani. Nu vreau sa fac referiri concrete, dar asta ar fi o stare de fapt foarte avansata  in comparatie cu alte state UE . Sa va dau un alt exemplu: mandatele de arestare europene, sunt aici executate rapid si fara greseli.”

NRC: Dumneavoastra ati initiat acest interviu. Aveti impresia ca PR-ul trebie imbunatatit?

C.P.: Ministrii si expertii vad ca respectam foaia de parcurs. Colegul meu olandez vede si el precis unde ne incadram. Acum nu-mi ramane decat sa conving publicul olandez ca Romania de azi nu mai este Romania de acum cinci ani.

NRC: Acum doua luni am scris despre un post de trecerea frontierei din Romania. Intrebasem vamesii de lupta imptriva coruptiei – ei spuneau ca toate merg foarte bine. Ei bine, acum doua saptamani toti ofiterii cu care am discutat atunci, au fost arestati. Care credeti ca este mesajul transmis catre UE ?

C.P.: Lasam sa se vada clar: reforma continua. Credeti-ma, nu este usor! Pentru o ancheta precum cea de la Moravita (nota redactiei) este nevoie sa te infiltrezi, este nevoie de timp. Daca avem nevoie de ceva, avem nevoie de incredere!

iulie 2011- Cătălin Predoiu, în calitate de ministru al Justiției, în vizită la Curtea de Apel Ploiești

Print Friendly, PDF & Email