PREZIDENȚIALE/Predoiu:Meleșcanu să emită un ordin de ministru sau Guvernul să dea OUG pentru secțiile de votare din străinătate

Agerpres

Alianta Crestin-Liberala solicita ministrului de Externe, Teodor Melescanu, sa emita joi un ordin de ministru pentru suplimentarea sectiilor de votare din strainatate sau Guvernul sa dea o Ordonanta de Urgenta în acest sens, a declarat prim-vicepresedintele ACL Catalin Predoiu.

‘MAE poate înfiinta sectii în diaspora între cele doua tururi. Dl. Melescanu poate emite un ordin de ministru în temeiul articolului 36 din Constitutie si al pactului international pentru drepturile civile si politice ratificat de România din 1976, prin care poate sa înfiinteze aceste sectii acolo unde sunt comunitati numeroase de români si mai ales unde s-au constat grave încalcari ale dreptului constitutional în primul tur. Chiar daca dânsii nu ar întelege acest mecanism juridic, chiar daca este simplu si este subliniat de catre BEC, atunci au la dispozitie articolul 115, alineatele 4 si 5 din Constitutie. În temeiul acestui articol, Guvernul poate emite o OUG prin care sa-si creeze temeiul legal. (…) Daca nu înteleg ca au acest temei legal, îsi pot crea printr-o OUG, faptul ca Parlamentul nu este sesiune este irelevant’, a spus joi Predoiu, la o conferinta de presa.

El a subliniat ca exercitarea dreptului de vot este un interes public. Predoiu a mai spus ca în 2012 Guvernul a emis OUG 70 între momentul în care a fost fixata data alegerilor si cel în care a avut loc scrutinul, prin care a reglementat suplimentar dreptul de vot al militarilor români aflati în teatrele de operatiuni. ‘În 2012 se putea, astazi dl Melescanu ne spune ca nu se poate. În concluzie, cerem imperativ domnului Melescanu astazi sa emita un ordin prin care sa reglementeze aceste sectii suplimentare sau daca se misca, vorba dlui Iohannis, la ralanti, atunci domnul Ponta sa convoace Guvernul si sa emita OUG. În cazul în care nu vor face acest lucru, reiteram solicitarea ca si dl. Ponta si dl. Melescanu sa plece dupa dl. Corlatean pentru ca au declarat ca vor rezolva problema. BEC le-a spus cum sa o faca, Constitutia le spune spune cum sa o faca, au facut-o în 2012 într-un caz asemanator’, a afirmat prim-vicepresedintele ACL. El a sustinut ca Victor Ponta refuza aceste solutii deoarece se teme de votul din diaspora.

Print Friendly, PDF & Email