Predoiu:România trebuie să privească foarte atent la semnale privind posibila conexare MCV cu aderarea la Schengen

Agerpres

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cochinescu, transmite: România trebuie să privească foarte atent la dezvoltarea în mediile europene a subiectului privind posibila conexare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu problema aderării la spaţiul Schengen, a declarat, luni seara, pentru AGERPRES, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, după o întâlnire cu oficialii francezi.

Ministrul Justiţiei a avut luni o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Michele Alliot-Marie, şi o întrevedere cu Gilles Briatta, consilierul pentru Europa al premierului Franţei, şef al Secretariatului General pentru Afaceri Europene (SGAE). ‘România trebuie să ia foarte în serios suspiciunile şi rezervele care au început să se manifeste, inclusiv în spaţiul francez şi să abordeze cu argumente şi foarte decisă acestă discuţie cât mai repede cu putinţă. Cred că trebuie să fim foarte realişti în acest demers, să nu abordăm o gândire bazată pe principiul rezolvării de la sine a problemelor şi a semnelor de întrebare şi, în acelaşi timp, să tragem concluzia necesară din aceste discuţii care s-au generat în ultimele săptămâni şi luni legate de conexarea celor două programe ‘, a declarat Predoiu după întâlnirile cu demnitarii francezi.

El a subliniat că aderarea României la spaţiul Schengen este un subiect extrem de sensibil reiterând, în cadrul discuţiei cu oficialii francezi, poziţia Guvernului României, în sensul că nu este acceptabilă o conexare între problema MCV şi cea privind spaţiul Schengen, chiar dacă legătura prin care s-ar face acestă alăturare o reprezintă problema corupţiei. ‘Am arătat că noi am instituit un întreg ansamblu de instituţii care au atacat frontal problema corupţiei şi au început să aibă rezultate în acest demers. În acelaşi timp, tehnic vorbind, nu au fost sesizate până acum probleme de corupţie pe programul de securizare a frontierelor. Deci, ar fi o conexare artificială ale celor două programe. Aceasta este poziţia Guvernului României şi am explicat-o cât se poate limpede adăugând evident argumentul privind parteneriatul strategic pe care îl avem cu Franţa ‘, a spus ministrul Justiţiei.

Despre disponibilitatea Franţei de a susţine aderarea României la spaţiul Schengen, Cătălin Predoiu a explicat că în acestă problematică nu se poate discuta în termeni de ajutor sau lipsa unui ajutor, ci în termeni realişti, pe rezultate şi argumente coerente. ‘Cred că de toate acestea trebuie să ne ocupăm toate ministerele cu impact pe această zonă. Ministerul Justiţiei pe tema MCV, Internele şi Externele pe problematica Schengen. În acelaşi timp, cred că, în privinţa unor obiective de interes naţional, nu trebuie să lăsăm toată greutatea pe urmerii Guvernului. Spre exemplu, MJ trebuie acompaniat de o mobilizare în cadrul CSM, indiferent cât mai durează mandatul membrilor şi ce se în tâmplă cu alegerile’, a susţinut Predoiu.

El a arătat MCV este o un obiectiv de interes naţional care cere o mobilizare în rândul magistraţilor, la nivelul partidelor politice şi Parlamentului, la fel fiind şi în cazul programului Schengen. ‘Cred că este un moment în care se impune o reflecţie şi o abordare foarte coerentă şi decisă pe ambele fronturi în lunile care urmează. Săptămânile, lunile care vin sunt după părerea mea cruciale pentru ambele programe’, a mai spus Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email