Predoiu: Vizita emisarului SUA se adresează celor care exercită Puterea

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că vizita subsecretarului de stat american Victoria Nuland în România se adresează celor care exercită Puterea, nu Opoziţiei, şi vizează eventuale încălcări ale statului de drept.

Predoiu a adăugat că un semn de îngrijorare pe acelaşi subiect poate fi considerat şi chemarea ‘intempestivă’ joi la discuţii cu reprezentanţii SUA a preşedintelui CSM şi a ministrului Justiţiei. Întrebat dacă reprezentanţii PDL au fost invitaţi la discuţii cu asistentul secretarului de stat al SUA John Kerry, Victoria Nuland, Predoiu a răspuns: ‘Nu, şi nu aştept o astfel de invitaţie pentru că este evident o vizită care se adresează celor care exercită Puterea astăzi. Nu Opoziţia a încălcat statul de drept, statul de drept a fost încălcat de către majoritatea USL. Statul de drept a fost lovit prin declaraţii făcute de premier şi de preşedintele Senatului şi prin modificări la lumina lanternei făcute pe furiş în Parlament la legi fundamentale ale statului român. Şi atunci este firesc interlocutorul să fie autorul unor astfel de încălcări, respectiv Guvernul României’.

Predoiu a adăugat că dintr-o astfel de consultare nu poate lipsi şeful statului, ‘pentru că ţine de funcţionalitatea statului român’.

‘Şeful statului care, de altfel, a semnalat la rândul său aceste încălcări. Deci nu văd aici o consultare generală, ci mai degrabă o vizită punctuală, o vizită fulger după cum se vede, menită să pună la punct anumite lucruri care ţin şi de relaţia noastră strategică cu partenerii noştri euroatlantici’, a adăugat prim-vicepreşedintele PDL. În context, Cătălin Predoiu a confirmat, întrebat în acest sens, că joi preşedintele CSM şi ministrul Justiţiei au fost chemaţi pentru discuţii la Ambasada SUA.

‘Şi modul în care s-a desfăşurat acest dialog instituţional arată îngrijorarea legată de funcţionalitatea statului de drept şi de posibilitatea ca justiţia să fie afectată în viitor dacă se continuă pe acest curs. Nu vă ascund că, la rândul meu, când am avut mandatul de ministru al Justiţiei, am avut contacte diplomatice cu partenerii euroatlantici, dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciodată ministrul Justiţiei în mandatul meu nu a fost somat, chemat, invitat, cum vreţi să-i spuneţi dumneavoastră, peste noapte, ca urmare a unor derapaje evidente în funcţionalitatea statului de drept. Dialogul diplomatic s-a desfăşurat normal şi aşa trebuie desfăşurat. (…) Deci, văd şi în această invitaţie intempestivă un semn de îngrijorare. Lucrurile sunt serioase, nu trebuie luate în glumă.(…) Asta exprimă foarte clar situaţia în care se află România: probleme grave la nivel de funcţionare a statului de drept, reformă esenţială a statului român declarată în întregime neconstituţională de către CCR, deci amatorism, şi… Guvernul schiază’, a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL. Vineri, subsecretarul de stat american Victoria Nuland începe o vizită de două zile la Bucureşti, pentru a discuta cu înalţi responsabili din Guvernul român şi cu membri ai societăţii civile probleme bilaterale şi regionale, între care eforturile de consolidare a statului de drept, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Print Friendly, PDF & Email