Predoiu: Trebuie să evităm greșeala de anul trecut, de relaxare după raportul CE

Agerpres

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a făcut un apel la magistraţi, cu ocazia prezentării bilanţului de activitate a Ministerului Public, să evite greşeala de anul trecut, când după un raport satisfăcător al Comisiei Europene, ‘s-au relaxat impardonabil’.

‘ Avem un examen greu de trecut în vară. Raportul de ţară ne va arăta în ce punct ne aflăm cu privire la realizarea celor patru obiective din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Problemele justiţiei nu se opresc însă la aceste obiective. Indiferent de conţinutul raportului din vară, va trebui să continuăm accelerat implementarea reformelor. Politicile de modernizare în justiţie nu au ca beneficiari experţii Uniunii Europene, ci cetăţenii României. Trebuie să evităm greşeala de anul trecut, când după un raport relativ satisfăcător în vară, ne-am relaxat impardonabil’, a afirmat ministrul Justiţiei. Cătălin Predoiu a menţionat că procurorii şi judecătorii profesionişti şi integri sunt datori să câştige lupta cu obstacolele acumulate în sistem şi să se detaşeze fără echivoc de cei care au abandonat standardele magistraturii. ‘Numai prin rezultate concrete putem recâştiga încrederea publicului în întregul sistem. Oamenii, indiferent cât de simpli, pot face diferenţa între dreptate şi nedreptatea vădită’, a subliniat el. Ministrul Justiţiei i-a asigurat pe magistraţi că va apăra în faţa experţilor UE fiecare progres înregistrat de judecători şi procurori şi de sistem, în ansamblu.

‘Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu trebuie transformat în altceva decât ceea ce este. Benchmark-urile (cele patru condiţionalităţi impuse de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n.r.) nu trebuie extinse şi nici corelate cu alte sisteme exterioare mecanismului însuşi. Putem fi în măsură, dacă reuşim adoptarea codurilor, să urmărim stingerea progresivă şi graduală a mecanismului, benchmark cu benchmark. Suntem însă departe de acest punct’, a mai spus ministrul.

De asemenea, Cătălin Predoiu a menţionat că trebuie înlocuită concurenţa dintre instituţiile cu atribuţii în justiţie cu cooperarea lor în rezolvarea problemelor. ‘Monitorizarea nu trebuie privită ca o cursă între premianţi şi corigenţi. Trebuie să ne ajutăm între noi. Cetăţenii ne plătesc să le rezolvăm problemele, nu să ne concurăm. E nevoie de mai multă încredere şi deschidere a CSM faţă de Ministerul Justiţiei, mai multă încredere şi deschidere a Ministerului Public faţă de CSM. Rămân adeptul transparenţei acţiunii Executivului faţă de sistemul justiţiei’, a arătat Predoiu. El a precizat că primul mare test al sistemului judiciar este dezbaterea şi adoptarea codurilor.

‘Sunt conştient că dezbaterile pot aduce îmbunătăţiri codurilor. Proiectele de coduri sunt progresiste, sunt moderne, coerente şi reformatoare. Suntem criticaţi adesea că îndrăznim prea mult cu aceste proiecte, dar nu mai puteam prelungi reflecţia asupra lor fără să ne atragem acuza că suntem incapabili să le finalizăm. Toate codurile sunt importante, dar cel penal şi cel de procedură penală sunt cruciale. Ele sunt acum în mâna Parlamentului şi sunt încrezător că vor primi girul acestuia cu toate îmbunătăţirile necesare’, a mai spus ministrul Justiţiei. Predoiu a adăugat, în ceea ce priveşte posibilitatea unor modificări asupra codurilor, că este important să se facă distincţie între eliminarea unor potenţiale necorelări şi schimbarea concepţiei şi structurii codurilor. ‘Ar fi de nedorit să asistăm la dirijarea din exteriorul Parlamentului a unor critici asupra codurilor doar pentru a demonstra o concluzie a priori şi a împiedica adoptarea lor de către Parlament’, a mai spus Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email