Predoiu respinge ideea că întreaga Justiție se află în criză

Agerpres

Ideea că întreaga Justiţie se află în criză este neîntemeiată, a declarat ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, miercuri, la bilanţul activităţii Ministerului Public pe anul 2008, precizând că, în prezent, sistemul judiciar se află în plin proces de reconstrucţie.

‘Se spune, din ce în ce mai des, în ultimul timp, că Justiţia din România se află în criză. Focalizând atenţia exclusiv pe problemele şi rateurile izolate ale sistemul judiciar, pare greu să lupţi cu astfel de concluzii. Publicul pare a nu mai avea încredere în Justiţie, procurorii par a nu mai avea încredere că judecătorii vor pronunţa soluţii severe în cazurile de corupţie, judecătorii par a nu mai avea încredere că toţi procurorii pot pregăti dosare solide în cazurile de corupţie. Dar ideea că întreaga Justiţie se află în criză nu este întemeiată şi o resping categoric’, a afirmat ministrul de resort.

Cătălin Predoiu a menţionat că, în prezent, Justiţia se află în plin proces de reconstrucţie fiind un ‘adevărat şantier instituţional’. ‘Este adevărat că ne confruntăm cu diverse crize în Justiţie – criză financiară, de personal şi, poate cea mai gravă, criza de încredere. Justiţia se află în plin proces de reconstrucţie. La ora aceasta, Justiţia este un adevărat şantier instituţional. Încet, dar sigur, o nouă realitate se construieşte în domeniu’, a subliniat Predoiu. El a precizat că raportul activităţii Ministerului Public pe anul 2008 şi cifrele de bilanţ stau mărturie în acest sens.

‘Întărirea capacităţii instituţionale a Ministerului Public, reformele în infrastructura informatică, interconectarea între sistem cu alte sisteme, cooperarea judiciară internaţională sunt probe solide în acest sens’, a arătat ministrul. În acest context, Cătălin Predoiu a făcut un apel la magistraţi să depună toate eforturile pentru accelerarea reformei, deoarece România se află într-un moment de ‘cotitură’. ‘Criza de neîncredere a sistemului este datorată, în primul rând, erorilor şi abuzurilor izolate, dar care umbresc întreaga activitate, în general, pozitivă a tuturor magistraţilor. De aceea, simt nevoia să mă adresez celor care mai ţin încă la statutul de magistrat şi care mai au încredere în capacitatea sistemului de a face dreptate. Nu avem voie să dezarmăm, în acest moment, de cotitură. În ciuda dificultăţilor economice, ne aflăm într-un punct al reformelor în care avem şansa să inversăm tendinţele negative şi să avansăm decisiv către rezultate palpabile’, a arătat Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email