Predoiu: Provocarea pe care ne-o adreseaza fundamentalismul si ISIS este pastrarea propriilor valori europene

Digi24

Provocarea pe care o adreseaza fundamentalismul si ISIS este pastrarea propriilor valori europene, a afirmat joi prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu.

‘Adevarata provocare pe care ne-o adreseaza de fapt fundamentalismul si ISIS este pastrarea propriilor valori europene. Greseala fatala pe care europenii ar putea sa o faca în criza valului de refugiati este abandonarea propriilor valori europene, care au stat si vor sta la baza constructiei europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce îsi doresc cu ardoare fundamentalistii si ISIS este sa intram în paradigma lor de gândire si de joc al urii: ei vs noi, crestini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatala. Solutia inteligenta este cea a încadrarii problematicii în paradigma noastra de valori europene. ‘He who frames the issue wins the debate’, spune o regula a dezbaterilor’, a aratat Predoiu într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, Comisia Juncker a ales aceasta solutie, a asezarii politicilor europene pe valorile europene.

‘Nu întâmplator atât popularii europeni, cât si socialistii europeni sprijina pozitia Comisiei. 0,11% din populatia europeana, cât reprezinta valul de refugiati (cf Juncker), nu pot doborî Europa – si nici nu sunt prezenti pentru acest lucru în Europa. Dar abandonarea de catre europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al pacii, prosperitatii si stabilitatii (Juncker, ieri la Bruxelles). Iata de ce nu avem alta solutie decât sa ne pastram în paradigma valorilor noastre, pentru a câstiga jocul de sah care se desfasoara acum pe un plan mai putin vizibil. Suntem obligati sa câstigam batalia valorilor. Aceasta este adevarata batalie. Iar aceasta batalie nu se câstiga întinzând garduri de sârma ghimpata sau desfasurând recruti pe granite. Aceasta batalie nu se câstiga cu abordari rigide, ci prin suplete politica, asumarea valorilor, rigoare administrativa si viziune pe termen lung’, a opinat Predoiu.

În mod concret, adauga liderul PNL, trebuie ca la nivel European sa fie integrat acest prim val de refugiati din cauze umanitare, sa fie ajustata politica de migratie si de control al frontierelor, sa fie reformat Frontex si sistemul Dublin, si consolidat Schengen, toate pe baza valorilor europene.

‘În plus, sa ne implicam mai activ ca softpower si dealmaker în rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu si Africa, acolo unde sunt focarele migratiei. Dimpotriva, angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului si a euroscepticismului, doar pentru ca ne e greu sa organizam spatii de primire si sa aplicam legea (rule of law) în toate comunitatile în Europa, ar fi calea spre esecul European. Abia atunci, abia în ziua în care ne-am abandona valorile europene si constructia europeana ar veni adevaratele probleme pentru europeni. Dar sunt convins ca acest lucru nu se va întâmpla. Europa va trece si de aceasta criza, pentru ca noi, statele europene, nu avem alta solutie de a conta în lumea globala decât împreuna în proiectul European. Adevaratul curaj politic înseamna concretizarea unor politici în sfera noastra de valori europene’, a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

Print Friendly, PDF & Email