Predoiu propune trei soluţii: Transformarea unor unităţi militare în închisori, penitenciare private şi bani mai mulţi pentru ANP

news.ro

Fostul ministru liberal al Justiţiei Cătălin Predoiu propune trei soluţii pentru ameliorarea ”rapidă” a condiţiilor de detenţie: dezafectarea unor cazărmi şi transformarea lor în penitenciare, bani mai mulţi pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi introducerea penitenciarelor private pe modelul Marii Britanii.

”Singurele ţări europene care au rezolvat acceptabil problema (condiţiilor de detenţie – n.r.) sunt ţările scandinave, Olanda şi Marea Britanie, în ultimul caz, prin Reforma Thatcher, care a introdus penitenciarele private. Este motivul pentru care am convenit cu ministrul Keneth Clark in 2011 un transfer de know how şi experţi. Am elaborat un concept de penitenciar privat şi am trecut la elaborarea legislaţiei necesare. În paralel, am incheiat un protocol cu MApN pentru a selecta un număr de cazărmi dezafectate şi transformarea lor în penitenciare. Ambele proiecte erau in curs şi s-au oprit în anul 2012. De atunci nu s-a mai făcut nimic semnificativ în această direcţie, cel puţin să se fi continuat proiectele începute”, a scris, vineri, Cătălin Predoiu pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei spune că graţierea şi amnistia nu vor rezolva problema aglomerării din penitenciare şi precaritatea condiţiilor de cazare, ci va duce la probleme sociale considerabile.

”Îmi menţin părerea, condiţiile din penitenciare se pot ameliora rapid prin: 1) dezafectarea unor cazărmi şi transformarea lor în penitenciare (iniţiate deja din 2011 de Ministerul Justiţiei, nefinalizată); 2) introducerea penitenciarelor private (modelul Marii Britanii); 3) creşterea alocărilor bugetare pentru Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor pentru condiţiile de cazare, dar şi pentru condiţiile de muncă ale personalului din penitenciare (agenţii de penitenciar sunt prea puţini şi insuficient echipaţi şi pregătiţi)”, a propus Predoiu.


Print Friendly, PDF & Email