Predoiu: Programul de guvernare al PNL are ca priorități educația, sănătatea, cultura și repornirea motoarelor economice

Agerpres

Programul de guvernare al Partidului National Liberal (PNL) pune în prim plan educatia, sanatatea, cultura, rezolvarea problemelor demografice, dar si repornirea motoarelor economiei în baza unui model economic national pe termen lung, a declarat prim-vicepresedintele liberal Catalin Predoiu.

‘Tara nu se schimba de pe astazi pe mâine. Cine promite ca prin doua cifre schimbate în Codul fiscal creeaza în România o minune îsi pacaleste propriul popor. Si noi nu vrem sa facem acest lucru. Este premisa de la care am plecat în gândirea acestui program. (…) Propunem un parteneriat pe termen lung. (…) Vrem ca tara sa fie pe locul pe care-l merita, macar în regiune. România este cea mai mare tara din regiune si poate deveni în zece ani, poate chiar si mai repede, un actor important al proceselor economice din regiune. Acest rezultat poate fi atins daca vizam nu numai parametrii economici, (…) ci si calitatea vietii. Si, de aceea, noi începem proiectul prin educatie, sanatate, cultura si apoi urmam cu motoarele economice, care trebuie sa sustina acesti factori de mentinere a calitatii vietii si de ridicarea ei’, a declarat prim-vicepresedintele PNL, propunerea liberala pentru functia de prim-ministru, la prezentarea proiectului programului de guvernare al PNL.

Predoiu a trecut apoi în revista câteva din prioritatile avute în vedere în programul de guvernare al PNL. În domeniul Educatiei, liberalii au plecat de la principiul ca ‘finantarea, banul urmeaza performanta’. Predoiu a indicat cinci elemente pragmatice care în opinia PNL fac diferenta fata de viziunile anterioare: programe privind reducerea abandonului scolar, accesul sporit în universitati a tinerilor provenind din mediul rural pe baza unui program national de sprijin si de acces la educatia înalta a acestui segment de tineri, un sistem dezvoltat de învatamânt cvasiuniversitar prin crearea, între altele, a unor scoli profesionale de nivel înalt pe durata de doi ani în parteneriate cu universitatile puternice si operatorii economici privati puternici, implicarea cât mai larga a capitalului privat în sprijinirea scolii si crearea cadrului pentru construirea unui parcurs de cariera a profesorului, care sa înceapa chiar de la recrutarea în corpul profesoral prin oferirea de pachete de facilitati pe termen lung care sa-i cointereseze.

La capitolul Sanatate, PNL are în vedere ca obiectiv fundamental stoparea migratiei medicilor în baza unor alocari bugetare stabilite prin legi si puse în practica printr-o buna guvernare. Un alt element al programului liberal în domeniul sanatatii vizeaza componenta de medicina preventiva, avându-i ca pioni principali pe medicii de familie, a mai spus Predoiu. Prim-vicepresedintele liberal a punctat faptul ca în programul PNL demografia reprezinta o chestiune de securitate nationala pe termen mediu si lung, printre solutii aflându-se cresterea alocatiei pentru copii, investitii pentru a crea o retea de crese si un program scoala dupa scoala.

În ceea ce priveste cultura, PNL propune, printre altele, o serie de programe care sa faciliteze accesul tinerilor la cultura si recreere: ‘stimularea antreprenoriatului tinerilor pentru organizarea unor evenimente sportive (concursuri, trofee, etc.) si culturale (cluburi de muzica, lectura, poezie, teatru, etc.) prin apel de proiecte din Fondul ‘Tineri pentru Tineri’; mobilizarea participarii la activitati culturale (teatru, opera, concerte, etc.) prin stabilirea de parteneriate între furnizorii de activitati culturale (teatre, sali de opera, etc.) si institutiile de învatamânt, prin campanii de promovare create prin ‘Tineri pentru Tineri’; extinderea facilitatilor tip ‘Euro 26’ în România; extinderea beneficiilor acordate studentilor catre toti tinerii sub 26 de ani (reduceri la transport, spectacole, muzee, etc.); introducerea în curriculumul scolar a disciplinei ‘Istoria artei’, în parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice; promovarea demersurilor asociatiilor si fundatiilor care sustin tinerele talente.

Prim-vicepresedintele PNL a afirmat, totodata, ca România are nevoie de un nou model economic national pe termen lung, care sa încurajeze puternic capitalul autohton, bazat pe creativitate si antreprenoriat. ‘Acest model economic se va sprijini pe patru piloni: prioritate predictibila pe termen lung pentru domenii care ne avantajeaza, administratie si legi orientate catre favorizarea antreprenoriatului, investitiilor si muncii, concordat patronat – guvern – sindicate, domnia legii. Vom avea ca prioritati economice refacerea si dezvoltarea infrastructurilor, agricultura si industria alimentara, energetica, tehnologia informatiilor si comunicatiile, industriile creative si constructiile’, se arata în proiectul de guvernare al PNL.

Guvernarea propusa de liberali va initia, totodata, un Program National de Dereglementare în fiecare minister si agentie care va analiza reglementarile din domeniul de competenta si va propune comasari, abrogari, codificari, eliminarea reglementarilor inutile în vederea realizarii unor proceduri simplificate, inclusiv prin informatizare si digitalizare. ‘Afacerile au nevoie de legi mai putine si mai limpezi’, a spus Predoiu.

Prim-vicepresedintele PNL s-a referit apoi si la problematica privind siguranta cetateanului, ordinea publica, respectul legii si justitie. ‘Trebuie, în fine, sa rezolvam siguranta cetateanului inclusiv în comunitatile defavorizate. Sunt locuri în aceasta tara în care legea nu o mai face Guvernul, nu o mai face statul, ci o fac clanurile de interlopi. Strada trebuie sa fie sigura 24 de ore din 24 pentru oricine. Trebuie sa ne îndreptam atentia catre aceste probleme de siguranta cetateanului si a proprietatilor. (…) Despre justitie mecanismul este pus în functiune trebuie consolidat. Guvernul are ca obligatii, vorbim de Guvern aici, furnizarea de mijloace logistice, resurse umane, iar pentru ca sistemul sa functioneze legi bune’, a declarat Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PNL a adaugat ca asteptarile liberale din partea justitiei sunt ‘calitate, specializare, profesionalism’. În planul politicii externe în proiectul de guvernare al PNL se afirma ca ‘apartenenta României la UE si NATO, împreuna cu parteneriatul strategic cu SUA, sunt repere fundamentale care definesc si vor continua sa defineasca statutul si obiectivele de actiune internationala’. Totodata, Guvernul PNL are ca obiectiv fundamental desavârsirea procesului de integrare europeana, prin realizarea aderarii la spatiul Schengen si prin obtinerea de progrese convingatoare în pregatirea adoptarii monedei Euro.

‘Aceasta este diferenta între ce propunem noi si ce pachete de aventuri propun altii. (…) Este o declaratie de început. Este un început de drum, vor urma dezbateri si în partid si în afara lui, inclusiv cu presa. Sunt convins ca acest început va duce la un raport mai bun, avem în fata un proiect’, a mai spus Catalin Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email