Predoiu (PNL): Ponta si ministrii sai au reusit sa rupa definitiv relatia speciala cu oficialii Comisiei Europene

Agerpres

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu sustine ca premierul Victor Ponta si ministrii sai au reusit sa ‘rupa’ definitiv relatia speciala pe care România o avea cu oficialii Comisiei Europene, dupa ce Executivul de la Bruxelles a decis initierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul tarii noastre.

‘Suntem de fapt martorii primei riposte din partea Comisiei Europene, dupa modul lipsit de diplomatie în care Executivul condus de Victor Viorel Ponta a purtat, în ultimul an, negocierile cu oficialii FMI si CE în acordul pe care România înca îl are. În comunicatul de presa trimis ieri, Comisia Europeana recunoaste si da de înteles ca actualul acord e ca si nul, motiv pentru care tara noastra nu mai beneficiaza de tratament special din partea autoritatilor europene’, a declarat Predoiu conform unui comunicat remis joi AGERPRES.

El a apreciat ca ‘premierul Victor Ponta si ministrii sai au reusit sa rupa definitiv relatia speciala pe care tara noastra o avea cu oficialii Comisiei Europene, iar acest gest necugetat va costa bugetul de stat milioane de euro’. ‘Oficialii misiunii FMI si CE au venit, de mai bine de un an, la Bucuresti ca sa fie trimisi acasa cu coada între picioare. (…) Pentru ca odata cu ruperea acordului înainte de vreme, România nu va mai beneficia nici de cofinantare de 5% la fonduri europene. Cofinantarea va creste la 15%. Asta înseamna ca statul va primi cu 10% mai putini bani europeni pentru toate proiectele publice facute pe bani UE. Cine credeti ca va acoperi diferenta? Este vorba de milioane de euro. Asta în conditiile în care oricum investitiile în vremea guvernarii Ponta au scazut considerabil’, a spus Predoiu.

Reactia lui Catalin Predoiu vine în contextul în care, miercuri, CE a anuntat ca decis sa demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România si Portugalia, doua din cele 16 tari identificate în luna noiembrie 2014 ca înregistreaza dezechilibre economice. ‘România înregistreaza dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE si FMI dezechilibrele externe si interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situatiei net negativa a investitiilor internationale si o capacitate redusa de export pe termen mediu necesita atentie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost mentinuta pâna acum, dar ramân vulnerabilitati externe si interne în sectorul bancar’, se arata în comunicatul de presa al Comisiei Europene.

Print Friendly, PDF & Email