Predoiu: PNL are în vedere un nou model de dezvoltare a României

Agerpres

Politicile sociale din programul de guvernare al PNL, cu accent pe piata fortei de munca, pe politicile de crestere a natalitatii si pe dialogul social, au constituit tema unei dezbateri organizate joi de liberali, care a reunit la aceeasi masa politicieni dar si reprezentanti ai sindicatelor si ai patronatelor din România.

‘Dupa anii de criza în societatea româneasca exista foarte multa neîncredere, exista fracturi sociale, exista fracturi economice. Dorim sa recladim încrederea în societatea româneasca: între mediul politic si societatea civila, între patronate si sindicate, iar aceasta încredere nu poate pleca decât de la dialog si lucru împreuna’, a declarat prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

El a sustinut ca în România este nevoie de un nou model de dezvoltare. ‘Avem în vedere un nou model de dezvoltare a României, care sa însemne nu numai o latura economica, nu numai investitii, ci sa însemne si o latura sociala puternica: locuri de munca, incluziune sociala. Suntem extrem de preocupati, spre exemplu, de gradul de ocupare. Suntem extrem de preocupati de problemele tinerilor, care tin de educatie si, mai departe, de sansa de a gasi un loc de munca’, a explicat Predoiu.

Potrivit comunicatului, politicile demografice sunt un alt pilon esential al politicilor sociale din programul de guvernare al PNL, în special stimularea natalitatii si îngrijirea sanatatii copilului si a mamei.

Cristina Pocora – copresedinte al Comisiei de munca si politici sociale a PNL – a punctat faptul ca Partidul National Liberal îsi asuma o politica îndrazneata de crestere demografica, pentru ca România are nevoie de masuri demografice urgente pentru a-si asigura un viitor în siguranta, prin 10 masuri imediate, printre care cresterea alocatiei de stat pentru copii la 200 lei indiferent de vârsta copilului, pentru a elimina discriminarea de vârsta între copii; eliminarea plafonului maxim al indemnizatiei pentru cresterea copilului pentru cel de-al doilea parinte care intra în concediu pentru cresterea copilului, cel putin 6 luni din durata întregii perioade, pentru sprijinirea implicarii egale a partenerilor în cresterea copilului; subventionarea reducerea TVA-ului produselor de stricta necesitate pentru copii în scopul reducerii mortalitatii infantile, a malnutritiei la copii si a abandonului scolar.

De asemenea, s-a punctat faptul ca PNL sustine dezvoltarea capitalului autohton, care la ora actuala este la un nivel de supravietuire din cauza birocratiei, a legilor necorelate, a excesului. ‘Investitiile straine sunt binevenite în România si ne dorim acest lucru. Nu putem, însa, gândi dezvoltarea României fara întarirea capitalului autohton, plecând de la antreprenoriat, plecând de la sanse de creditare’, a mai spus prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu. De cealalta parte, reprezentantii sindicatelor si patronatelor din România au venit cu propuneri concrete referitor la îmbunatatirea legislatiei privind piata muncii, dialogul social si mediul de afaceri. La finalul întâlnirii s-a agreat necesitatea unor întâlniri ulterioare pentru a concepe planuri operationale pe fiecare domeniu plecând de la proiectul de program de guvernare al PNL.

Print Friendly, PDF & Email