Predoiu (PDL): Dacă USL va continua să promoveze legea amnistiei, am putea ieși în stradă

România TV

Dacă USL va continua să promoveze în Parlament legea amnistiei, democrat-liberalii ar putea ieşi în stradă, a afirmat marţi prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

‘Cer USL, în special premierului Victor Ponta, să renunţe la acest proiect de lege privind amnistia, iar dacă acest lucru nu se va face şi USL va continua să promoveze pe agenda parlamentară acest proiect de lege, (…) vom trece la măsuri extreme de protest, democratic, în Parlament şi în afara Parlamentului’, a afirmat Predoiu.

Întrebat ce înţelege prin măsuri extreme, prim-vicepreşedintele PDL a răspuns: ‘Spre exemplu, ne putem retrage din sală sau putem ieşi în stradă, aşa cum am mai făcut-o în legătură cu legea privind bugetul de stat’. Cătălin Predoiu a susţinut că USL nu a renunţat la proiectul de lege privind amnistia şi că luni s-a discutat în USL acceptarea proiectului de lege de către PNL ‘în contextul negocierii unor liste comune’. ‘Acest lucru arată că politicienii din USL, în special liderii lor, domnii Ponta şi Antonescu, sunt gata să tranzacţioneze orice interes general pentru interese politice. (…) Toate aceste maşinaţiuni se fac (…) pentru a proteja un număr limitat de persoane care au avut sau au funcţii politice şi care au avut sau au probleme cu justiţia’, a mai spus Predoiu.

Predoiu consideră că Executivul nu a pregătit profesionist intrarea în vigoare a Codurilor

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a afirmat marţi că actualul Executiv nu a pregătit în mod profesionist intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, considerând că, dacă nu se iau măsurile necesare, se poate ajunge la blocarea întregului sistem judiciar.

‘Guvernul face în acest domeniu o operaţiune de cârpeală şi întreg sistemul judiciar, trimite magistraţii la o bătălie fără arme. Noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală sunt legi foarte importante pe care le-am promovat în reforma sistemului judiciar şi a sistemului administrativ în mandatul de ministru şi ele pot afecta întreaga societate. De aceea sistemul judiciar trebuie pregătit în prealabil pentru aplicarea lor, pentru că sunt legi complexe’, a afirmat Predoiu într-o conferinţă de presă.

El a mai susţinut că Guvernul ar fi trebuit să aducă în sistem aproximativ 150 de judecători şi 350 de grefieri, ar fi trebuit să propună CSM modificarea regulamentului instanţelor şi să comaseze instanţele şi parchetele mici. ‘Nu s-a făcut acest lucru. Toate aceste lipsuri vor conduce, dacă nu se iau măsuri urgente, la blocarea sistemului judiciar şi acest lucru va afecta întreaga societate. Cer premierului, cer ministrului Justiţiei ca de urgenţă să ia măsurile pe care nu le-au luat şi să pregătească sistemul judiciar ca să evite un blocaj generalizat. Altfel vor fi responsabili de toate pagubele care vor fi create justiţiabililor’, a declarat Cătălin Predoiu.

Acesta a precizat că exista încă de la începutul anului 2012 un plan elaborat de Guvernul PDL pentru punerea în aplicare a celor două coduri – penal şi de procedură penală -, dar măsurile din documentul respectiv, prevăzute pentru 2012 şi 2013, nu au fost puse în aplicare.

Print Friendly, PDF & Email