Predoiu: Parlamentul s-a dat după colț la boroboața Guvernului cu Ordonanța 13

Agerpres

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat, în plenul reunit al celor doua Camere, proiectul de declarație al Parlamentului care a fost propus spre adoptare de către președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

”Drumul spre iad e pavat adesea cu bune intentii. Proiectul de declaratie se încadreaza perfect în aceasta nefericita ipoteza. Parlamentul este într-adevar o instituie centrala a democratiei si nu este de conceput o democratie fara un parlament liber. Din aceasta perspectiva suntem total de acord cu întarirea rolului, credibilitatii si prestigiului Parlamentului. (…) Problema este ca proiectul de declaratie nu serveste acestui scop. Este adevarat, proiectul a fost modificat în urma unor observatii formulate de PNL, transmise presedintelui Senatului printr-o scrisoare, si apreciem aceasta deschidere. (…) Dar proiectul ramâne criticabil”, a afirmat Catalin Predoiu. Parlamentarul liberal a argumentat ca acest proiect de declaratie ‘se departeaza’ de prevederile constitutionale privind raportul între puterile statului.

”Proiectul se departeaza adesea de spiritul si litera Constitutiei în ceea ce priveste raportul dintre puterile statului. Ceea ce se vede imediat în acest proiect este intoleranta fata de o alta putere a statului, Justitia, si lupta pentru suprematie în raport de Institutia Prezidentiala. Puterile statului nu pot coexista decât pe picior de egalitate în raporturi de cooperare. Ori de câte ori într-un stat o putere si-a clamat si impus suprematia fata de celelalte puteri, statul nu a mai functionat coerent. (…) Acest proiect nu respira cooperare, ci autarhism si intoleranta, nu respira moderatie, ci musteste de excese”, a spus Predoiu.

Deputatul PNL a amintit comportamentul Parlamentului la adoptarea de catre Guvern a Ordonantei 13.”Subliniati întâietatea Parlamentului. Si atunci de ce Parlamentul, acum o luna de zile, s-a dat dupa colt si a lasat Guvernul sa defileze cu boroboata Ordonantei 13 în societate?”, a întrebat Predoiu în plenul reunit. El a punctat ca PNL îmbratiseaza idealul unui Parlament profesionist si credibil, dar respinge aceasta declaratie pentru ca decredibilizeaza pe alocuri institutia parlamentara. ”Proiectul de declaratie invoca un obiectiv legitim: consolidarea Parlamentului. Din pacate, prea multe din lucrurile scrise în aceasta declaratie submineaza acest obiectiv. Excesul este cel mai mare dusman al puterii si îi invitam pe cei care au redactat aceasta declaratie sa nu-l promoveze”, a afirmat Catalin Predoiu.

Senatorii si deputatii au dezbatut în sedinta comuna, un proiect de declaratie – propus de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu – care subliniaza faptul ca Legislativul se angajeaza cu fermitate sa serveasca exclusiv natiunea pe care o reprezinta, opinia structurata si legala a societatii românesti fiind exprimata în mod legitim si cu exclusivitate de Parlament.


Print Friendly, PDF & Email