Predoiu: Noile coduri penale in ansamblul lor sunt bune, trebuie insa implementate in buna regula

Antena 3

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat joi că, în ansamblul lor, noile coduri juridice sunt bune, dar că trebuie implementate în bună regulă iar eventualele modificări venite din partea sistemului judiciar trebuie susţinute fără patimă politică din partea premierului şi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă.

‘Codurile penale în ansamblul lor sunt bune. Sunt coduri bune din punct de vedere tehnic, sunt coduri bune pentru români, sunt coduri europene. Dacă instituţiile cu atribuţii în justiţie, Înalta Curte, DNA, vor să le facă şi mai bune, au propuneri de îmbunătăţire, atunci cu atât mai bine. Se poate face acest lucru pe baza poziţiei CSM printr-o ordonanţă de urgenţă promovată de Guvern’, a afirmat Predoiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, din câte ştie, există un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens promovat de Ministerul Justiţiei. ‘Aş vrea de asemenea să reamintesc că aceste coduri au fost adoptate în anii 2009 şi, respectiv, 2010. A existat un timp de patru, respectiv cinci ani, ca sistemul să fie pregătit şi orice îmbunătăţiri s-ar imagina să fie promovate şi susţinute. Aceste coduri, penal şi de procedură penală, au fost elaborate pe bază de consens, pe baza soluţiilor venite din partea specialiştilor din sistemul judiciar. De aceea, şi pe viitor orice soluţie de îmbunătăţire a lor venită din partea sistemului judiciar trebuie sprijinită de Guvern, aşa cum şi Guvernul Boc a sprijinit soluţiile venite din sistemul judiciar la vremea lui’, a susţinut Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a reamintit că în Parlament cele două coduri juridice au fost adoptate prin ‘larg consens politic’. ‘A existat o mare majoritate pentru votarea lor în Parlament, au existat comisii pe cele două tipuri de coduri, civil şi penal, conduse nu numai de parlamentari de la putere din acel moment, ci şi de către parlamentari din opoziţia de la acel moment, actualul prim-ministru, domnul Victor Ponta, fiind preşedintele subcomisiei de drept penal pentru elaborarea codurilor’, a declarat Predoiu.

Liderul PDL a adăugat că având în vedere consensul care a existat la momentul adoptării codurilor, inclusiv un consens pe linia UE, cu Bruxelles-ul, în acest moment, propunerile venite din sistemul judiciar pentru îmbunătăţirea codurilor trebuie abordate ‘fără patimă politică’. ‘Cred că a începe acum un meci politic legat de viitorul acestor coduri este păgubos pentru România. Fac un apel din acest motiv la premierul Ponta, la ministrul Justiţiei, la toţi actorii politici de a lucra în acest moment pentru implementarea codurilor aşa cum s-a lucrat atunci la elaborarea lor’, a spus Cătălin Predoiu.

El a menţionat că PDL s-a pronunţat deja, cu aproape o lună în urmă, asupra faptului că implementarea Codului penal şi a Codului de procedură penală trebuie făcută în bună regulă şi că există în acest sens există o problemă de pregătire a sistemului judiciar.

‘Planul de acţiuni pentru implementarea codurilor elaborat la începutul anului 2012 nu a fost realizat. Lipsesc la ora aceasta din sistem 150 de judecători, 350 de grefieri şi un important număr de personal de probaţiune. Acest personal de probaţiune ar fi trebuit angajat prealabil în sistem în perioada 2012-2013, pentru ca aceste coduri să fie implementate în bună regulă. De asemenea, ar fi trebuit făcută o restructurare a instanţelor cu volum mic de activitate, care să poată, în urma restructurării, să aplice codurile. La acest moment sunt instanţe care vor avea mari probleme să aplice codurile. Iată de ce nu văd nici un fel de contradicţie între faptul că aceste coduri sunt un produs juridic al sistemului judiciar şi politic românesc care a reprezentat un succes şi faptul că ele se cer a fi în trei-patru puncte îmbunătăţite’, a mai declarat fostul ministru al Justiţiei.

Print Friendly, PDF & Email