Predoiu: Justiția trebuie să devină prioritate și pentru Ministerul Finanțelor

Agerpres

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că justiţia trebuie să devină, pentru cel puţin cinci ani, cu adevărat o prioritate şi pentru Ministerul Finanţelor Publice, nu numai pentru MJLC.

‘Spre exemplu, eficienţa actului de justiţie depinde direct de gradul de încărcare a volumului de muncă al procurorilor, judecătorilor şi grefierilor, în prezent aceasta fiind mult peste limita admisibilă. Reducerea gradului de încărcare presupune lărgirea schemei de personal cu posturi finanţabile, iar angajarea a noi magistraţi şi grefieri presupune spaţii în care să-şi desfăşoare activitate, deci sedii de instanţe şi parchete’, a afirmat Predoiu.

El a susţinut că problema hotărârilor judecătoreşti care recunosc drepturi salariale a ajuns într-un punct al evoluţiei ce reclamă o înţelegere între cele trei puteri ale statului pe un plan urgent de acţiune în justiţie. Predoiu a reiterat că recent a lansat propunerea unui pact naţional pentru rezolvarea problemelor financiare din sistemul judiciar care să fie agreat de Executiv şi Consiliul Superior al Magistraturii, de preşedinţii instanţelor, Ministerul Public şi de sindicatele personalului auxiliar din justiţie. ‘Acest pact nu ar trebui să fie un program stufos, ci un set de măsuri urgente. El nu ar trebui să înlocuiască sau să dubleze strategiile şi programele existente deja la nivelul justiţiei. pactul ar fi destinat în viziunea naostră să rezolve problemele stringente care ţin de funcţionarea logistică a sistemului judiciar’, a precizat Predoiu. Ministrul Justiţiei a spus că în concret acest pact ar trebui să cuprindă un inventar al celor trei probleme esenţiale ce grevează funcţionarea sistemului judiciar: 1) – hotărârile judecătoreşti care recunosc drepturi salariale, 2) – alocarea fondurilor suficiente pentru funcţionarea normală a justiţie ca serviciu public şi 3) – adaptarea schemelor de personal la creşterea semnificativă a sarcinilor de lucru ale serviciului public, precum şi soluţiile acestor probleme.

În opinia lui Predoiu, soluţiile ar fi convenirea unui program de plată eşalonată a hotărârilor care recunosc drepturi salariale, suplimentarea bugetelor alocate justiţiei la prima rectificare bugetară şi finanţarea posturilor vacante şi alocarea unui număr raţional bine fundamentat de posturi suplimentare. O altă soluţie prezentată de Predoiu pentru ameliorarea stării sediilor de instanţe şi parchete ar putea fi dirijarea, prin lege, a unui procent din încasările aduse de justiţie la bugetele comunităţilor locale către sistemul judiciar.

El a precizat că în luna ianuarie a trimis o scrisoare către toţi şefii partidelor parlamentare indicând priorităţile acestui an pentru justiţie, una dintre ele fiind finanţarea corespunzătoare a sistemului. ‘Reluăm acest apel la repoziţionarea justiţiei în fruntea agendei politice a momentului’, a subliniat ministrul Cătălin Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email