Predoiu: Iordache vrea să ”ridice” MCV, cu ce să-l ”ridice”? Cu amnistia şi graţierea?

news.ro

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu critică, într-o postare pe Facebook, intenţia ministrului Justiţiei de a pune capăt anul acesta Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) spunând că întâi trebuie realizate obiective precum Justiţie independentă şi eficientă, combaterea corupţiei şi achiziţii publice corecte.

”Cred că ridicarea MCV n-ar trebui să se numere printre priorităţile noului Guvern. Florin Iordache vrea să «ridice» MCV? Cu ce să-l «ridice»? Cu amnistia şi graţierea? Sau cu „hăcuirea “ legilor şi a politicilor penale? Întâi să citească obiectivele MCV. În MCV scrie despre justiţie independentă şi eficientă, combaterea corupţiei, achiziţii publice corecte etc. Întâi trebuie realizate aceste obiective, care au stagnat în guvernarea Ponta”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

Prim-vicepreşedintele PNL mai susţine că PSD nu a primit voturi ca să ”îngroape Justiţia”, ci pentru că ”a promis pensii şi salarii” şi le recomandă social-democraţilor să construiască mai multe sedii de instanţe şi ”măcar două penitenciare”.

”Dacă ministrul Iordache crede că ridică MCV-ul mergând cu «naşul» Dragnea la Partidul Socialist European şi explicând că s-a săturat poporul de Justiţie, greşeşte. Poporul nu i-a votat să îngroape justiţia, i-a votat pentru că au promis pensii şi salarii duble. Să dea pensii şi salarii duble, să construiască mai multe sedii de instanţe şi măcar două penitenciare, abia apoi să-şi pună problema MCV. Există o singură reţetă pentru ridicarea MCV. Din ceea ce văd în declaraţiile liderilor majorităţii parlamentare, deocamdată dânşii merg pe linia greşită în materie de MCV”, a mai scris Predoiu.

Reacţia liberalului vine după ce vineri ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a susţinut că Raportul Comisiei Europene va arăta progresele remarcabile făcute de România, iar monitorizarea pe Justiţie ar trebui să se încheie în acest an.

„Raportul MCV cred că va arăta progresele remarcabile pe care le-a făcut România. (…) Eu reiterez că România, în acest moment, în anul 2017, ar trebui să încheie acest raport MCV”, a spus ministrul Justiţiei, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii. Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate. După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.

În ultimul raport, din ianuarie 2016, Comisia Europeană arăta că au fost unele progrese pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar trebuie continuată lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi asigurată independenţa justiţiei. “Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective”, se arăta în raportul CE.

Comisia Europeană menţiona în raport că sunt în continuare frecvente criticile la adresa magistraţilor exprimate de către politicieni şi în mass-media, precum şi lipsa de respect faţă de hotărârile judecătoreşti. Comisia Europeană recomanda reexamineze modul în care se poate garanta faptul că hotărârile judecătoreşti referitoare la suspendarea din funcţie a parlamentarilor sunt aplicate în mod automat de către Parlament.

Print Friendly, PDF & Email