Predoiu insistă pe cooperarea bună între România şi Franţa, dar nu acceptă stigmatizarea românilor

Mediafax

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, insistă pe cooperarea bună care există între România şi Franţa, însă susţine că nu poate fi acceptată stigmatizarea treptată a cetăţenilor români, reacţia demnitarului venind după afirmaţia ministrului francez de Interne, Claude Gueant.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Între cele două ţări există un grup de lucru creat pe chestiunea minorilor, care a avut deja o reuniune. Alte probleme evocate de Claude Gueant ţin însă de partea franceză. Într-un interviu pentru Le Parisien, ministrul francez de Interne spune de exemplu că „în următoarele săptămâni va fi instalat la Paris un magistrat român, care să se ocupe de repatrierea delincvenţilor minori”.

Ministrul român al Justiţiei aminteşte însă, la RFI, că există o scrisoare a părţii române încă din „24 septembrie 2008, în care România s-a oferit să schimbe magistraţi de legătură la Bucureşti şi Paris. Aşteptam finalizarea procedurilor la nivelul ministerului francez de resort”. Tot în legătură cu repatrierea minorilor neînsoţiţi, Predoiu spune că România a adoptat legislaţia necesară, dar că Franţa încă nu, decizia Parlamentului francez fiind invalidată de Consiliul Constituţional: „S-a considerat că decizia de repatriere emisă de procuror şi nesupusă vreunei cenzuri de atac sau căi de atac ar reprezenta o expulzare mascată”.

Ca urmare, ministrul român crede că se impune strângerea conlucrării în grupul de lucru româno-francez, pentru că uneori statisticile româneşti nu corespund cu cele franceze. „În vară, partea franceză ne-a comunicat o cifră de 400 – 500 de minori neînsoţiţi, fără să indice sursa, în timp ce noi constatăm în urma verificărilor că autorităţile române au primit 40 de cereri de repatriere şi pe de altă parte, din datele provenite de la notariate, constatăm că minorii au ieşit din ţară însoţiţi, fie de titularul dreptului de însoţire, fie de un împuternicit legal. Faţă de această situaţie se impune strângerea conclucrării în Grupul de Lucru româno-francez”, conchide oficialul. Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, cere accelerarea repatrierilor infractorilor de origine română care, în opinia lui, reprezintă zece la sută din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris, informează AFP.

„Trebuie să trecem la o viteză superioară în privinţa returului (infractorilor români – n.red.) în ţara de origine”, a declarat Gueant în cursul unei vizite pe bulevardul Champs-Elysees, unde, potrivit poliţiei, există „toate formele de delincvenţă comise de români” – furturi, spargeri, comerţ la negru. „Ajunge, cetăţenii noştri nu mai pot suporta aceste lucruri”, afirmă Gueant. „Pot exista expulzări de la frontiere”, chiar dacă românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, afirmă ministrul. „Va fi vorba de expulzări voluntare sau forţate”, adaugă el. „Aproximativ 1.200 de cetăţeni români au fost deferiţi justiţiei (…) în primele şapte luni ale anului la Paris. Delincvenţii români reprezintă un inculpat din zece în capitală„, a precizat el.

Potrivit ministrului de Interne, „în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010”. „Aceasta înseamnă o creştere de peste 90 la sută”, a adăugat el.m Potrivit lui Claude Gueant, „acest tip de infracţionalitate este greu de combătut, din cauza unui aspect care este extrem de crud: foarte mulţi sunt minori”. Printre măsurile avute în vedere, Claude Guéant prevede instalarea unui „magistrat român la Paris în următoarele săptămâni, (care) va permite organizarea repatrierii delincvenţilor minori în ţara lor”. „Dacă aceştia din urmă au părinţi prezenţi în Franţa, vor fi predaţi acestora înainte de a fi repatriaţi”, a declarat ministrul. „În cazul în care nu există informaţii despre prezenţa părinţilor pe teritoriul nostru, aceşti minori vor fi încredinţaţi serviciului de ajutor pentru copii din România”, a subliniat el.

De altfel, ministrul de Interne a anunţat că prefectul poliţiei din Paris, Michel Gaudin, va „interzice cerşetoria pe Champs-Elysée”, semnând o hotărâre „în această săptămână”. „Eu nu stigmatizez pe nimeni, este o realitate judiciară, delincvenţa a crescut foarte mult”, adaugă el.

Print Friendly, PDF & Email