Predoiu, în proiectul depus la PDL: Un presedinte unificator nu poate iesi decât din competitie

Mediafax

Catalin Predoiu sustine, în „proiectul de tara” depus în cadrul competitiei interne din PDL pentru desemnarea candidatului la prezidentiale, ca viitorul presedinte al României trebuie sa fie un „presedinte unificator”, care nu poate iesi decât din competitie autentica.

„Un «presedinte unificator», de care are nevoie România, nu poate iesi decât din competitie, pentru ca prin competitie autentica se asigura un lider autentic, iar liderul autentic este un lider puternic, care sa unifice solid energiile dreptei si mai departe, ale Natiunii, pentru binele României!”, scrie Predoiu în programul sau politic.

Predoiu arata ca PDL este un partid care a facut istorie recenta în România, asumându-si în momente critice pentru tara alegeri grele dar necesare, iar aceasta formatiune „are vocatia sa revina din nou la guvernare si sa reia proiecte concretizate precum au fost cele din trecut”, referindu-se la noul Cod Civil, Noul Cod al muncii. „Edificiul economic, sistemul sanitar, cel educational si altele asteapta înca sa fie reconstruite. PDL are forta interna sa revina în prim planul politicii prin oamenii sai, prin politicile sale, prin stiinta sa de a lupta si de a învinge. PDL are nevoie sa se masoare din nou cu el însusi si are ocazia prin acesta campanie interna sa declanseze înca o data pofta de succes si ambitia victoriei, în perspectiva alegerilor viitoare”, considera Predoiu.

El mai arata ca, prin guvernul alternativa si noua politica a constructiei, PDL pregateste metodic o alternativa pentru România, „garantia unei bune guvernari viitoare a României de catre PDL”. „Dreapta în România înseamna astazi PDL si, dupa toate semnele, dreapta de mâine se va baza în mod esential pe PDL. De aceea, PDL are obligatia morala sa reuseasca în acest demers al opozitiei inteligente si organizate, structurate pe principii si pe echipe bine gândite. Opozitia puternica atârna de un PDL puternic”, apreciaza Predoiu.

Potrivit acestuia, PDL trebuie sa fie partidul din centru dreapta cel mai bine plasat la europarlamentare, sa dea presedintele României în 2014 si sa câstige alegerile generale din 2016 si arata ca partidul are acest potential si va avea forta sa învinga daca liderii vor crede în el si îl vor tine pe un drum politic inteligent si realist, iar prin alegerile interne pentru desemnarea candidatului la Presedintia României se contribuie la consolidarea si unificarea dreptei. În proiectul semnat de Catalin Predoiu se arata ca, în prezent, România este o tara cu „o guvernare USL incompetenta, abuziva si pe alocuri antinationala”. „Certurile si conflictele politice motivate de agende individuale se tin lant. Resursele sunt irosite prin coruptie si lipsa de competitivitate.ara nu dispune de un management luminat, modern, cooperativ. Reputatia ei externa sufera. Prea multi dintre cetatenii ei sunt afectati de saracie si lipsiti de fericire”, arata Predoiu în proiectul sau.

Potrivit lui Catalin Predoiu, alegerile prezidentiale din 2014 sunt „cruciale” pentru soarta României, în contextul în care „se închide un ciclu si va urma un alt ciclu, pe care societatea îl cere vadit sau implicit ca un ciclu al valorificarii sanselor si al activarii unor energii latente”. „Viitorul Presedinte al României trebuie sa fie un «presedinte unificator», care sa adune oamenii buni si de valoare în jurul României, care sa adune prieteni în jurul României! Viitorul Presedinte al României trebuie sa promoveze un leadership democratic si colaborativ: Aceasta înseamna ca proiectele trebuie sa mearga tot timpul, iar politicienii sa lucreze, la toate nivelurile, în folosul cetatenilor. Avem nevoie sa muncim împreuna, iar Presedintele este primul om în stat care promoveaza cultura performantei si modelul de succes al elitelor. Presedintele este primul om în stat care poate înlocui cinismul cu compasiunea si întelegerea. Mai mult ca oricând, avem nevoie sa ne privim cu compasiune, sa facem curatenie si sa unim toate punctele care ne diferentiaza”, se arata în proiectul liderului democrat-liberal.

Predoiu mai sustine în program ca România este macinata de multiple dezechilibre, în principal din cauza lipsei de viziune a politicului în general si a prevalentei agendelor politice individuale ale unor lideri politici, în particular. „Sunt cinci echilibre esentiale care trebuie realizate pentru ca a debloca si descatusa România. Eu, ca Presedinte, ma voi implica în calitate de mediator pentru corectarea dezechilibrelor”, mentioneaza Predoiu în platforma sa politica.

Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, presedintele României trebuie sa asigure echilibrul între puteri, ca premisa a bunei functionari a statului. „Eu, ca presedinte, voi încerca sa fiu un reper moral si institutional. Actiunea mea politica se va baza pe respectul pentru institutii, respectul pentru partidele politice, respectul pentru oameni. Niciuna dintre puteri nu trebuie sa ia competentele alteia, iar ca presedinte voi veghea la acest lucru: sa avem puterile separate si în echilibru”, spune Predoiu. Prim-vicepresedintele PDL pledeaza pentru elaborarea unui „Plan Strategic de Dezvoltare Economica pe termen lung”, tinând cont de atuurile sale, de concurenta internationala si de evolutiile din lume”.

„În calitate de Presedinte, voi coopta partidele, mediile profesionale si mediile de afaceri într-un dialog national care sa conduca la elaborarea acestui plan. În calitate de presedinte, în limita Constitutiei, voi sprijini afacerile românesti sa îsi dezvolte relatiile economice internationale, sa deschida noi piete, sa faca profituri pe care sa le aduca în tara, legal. România este pasiva economic”. Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, trebuie gandit ca „marile proiecte nu mai pot fi facute de stat, ci trebuie facute parteneriate în toata lumea. „400 de kilometri de autostrada în ultimii 23 de ani e prea putin. A sosit vremea pentru Parteneriatele-Publice-Private, pentru Inovatie si pentru Antreprenoriat.(..) Exemplele de succes din regiune, CEZ sau E-ON, ar putea servi drept model pentru Hidroelectrica sau Transelectrica. De ce sa nu avem si noi companii puternice care investesc si câstiga bani pentru tara în exterior?”, spune Predoi.

El mai arata ca România are „sute de mii de tineri talentati care pot fi cooptati în companiile românesti”. „Standford, Harvard si multe alte scoli de vârf mondial au avut sefi de promotie studenti români. Presedintele trebuie sa încurajeze angrenarea lor în companiile românesti”, apreciaza prim-vicepresedintele PDL. El mai pledeaza si pentru clasa de mijloc, care trebuie sa înfloreasca. „România a devenit tara contrastelor, cu limuzine de lux si masini vechi. Clasa de mijloc a devenit din ce în ce mai slaba. Coloana vertebrala a României este clasa de mijloc, milioanele de oameni cinstiti care construiesc bunastarea familiilor lor în fiecare zi. Ei trebuie sa fie lasati sa creeze valori si locuri de munca”, se mai arata în platforma program a lui Catalin Predoiu, care mai spune ca exista în jur de 10.000 de milionari în euro în România, dar „ar fi bine sa avem 20.000, 200.000”.

„Nu toti milionarii sunt infractori. Este nevoie sa apelam la aceasta resursa de leadership si cunoastere din mediul competitiv, sa privim la cei care au reusit în cultura, administratie, mass-media, sport, afaceri si sa construim bazele României Performante si Prospere împreuna cu elitele autentice”, mentioneaza Predoiu. Potrivit acestuia, presedintele va trebui sa sprijine o reforma administrativa si o descentralizare administrativa, ca premise si preconditii ale unei regionalizari, el apreciind ca „proiectul USL de regionalizare si mai ales actiunea sa politica de regionalizare neprofesionista si nepregatita suficient va «da peste cap» România si îi va afecta interesele fundamentale”.

În proiect se mai arata ca greul administratiei în România este dus de primari, iar primarul trebuie sprijinit eficient si concret de catre Guvern.”Viitorul presedinte trebuie sa aiba un dialog permanent si institutionalizat cu primarii, asa cum trebuie sa îl aiba si cu partidele politice si cu Guvernul”, mai afirma Predoiu, apreciind ca viitorul presedinte trebuie sa fie un bun mediator între primari, guvern si partidele politice. În privinta politicii externe, Catalin Predoiu apreciaza ca Romania trebuie sa îsi mentina directiile strategice de politica externa, în raporturile cu aliatii si partenerii strategici.

„În acelasi timp, România trebuie sa regândeasca, în termeni de eficienta, diplomatia sa economica. Romania este în prezent absenta din dinamica diplomatica economica la scara globala. Ministerul Afacerilor Externe trebuie reformat pentru a corespunde provocarilor diplomatice ale secolului XXI. Viitorul presedinte trebuie sa se implice în diplomatia economica si sa stimuleze expansiunea intereselor noastre economice, asa cum fac si alti sefi de stat si de guvern”, arata Catalin Predoiu. El mai afirma ca „axa” Washington – Londra – Bucuresti trebuie sa includa si Berlinul, iar „dimensiunea militaro-strategica trebuie completata cu relatii publice si private care sa includa parteneriate tehnologice cu care România trebuie sa intre în secolul inovatiei si tehnologiei. „Recuperarea Istoriei trebuie sa fie în agenda viitorului presedinte, care trebuie sa o realizeze fara a bulversa alte interese strategice ale României”, mai mentioneaza Predoiu în programul lui politic.

Catalin Predoiu declara ca doreste Republica Moldova, alaturi de România, în Uniunea Europeana. „Doresc sa-i avem parteneri în Europa si pe cei din Ucraina, unde traiesc nu putini români”, se mai arata în documentul platforma. Catalin Predoiu s-a înscris în competitia interna a PDL pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidentiale, alaturi de Gheorghe Falca si Simona Cretu.


Print Friendly, PDF & Email