Predoiu îi adresează premierului 10 solicitări, ca simplu cetățean; acestea vizează independența justiției, MCV și Schengen

Agerpres

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu i-a adresat vineri, premierului Victor Ponta, 10 solicitări prin care îi cere să-şi exprime public poziţia faţă de aspecte privind independenţa justiţiei şi funcţionarea unora dintre instituţiile sistemului judiciar şi să anunţe adoptarea unor măsuri urgente privind implementarea Codurilor penale şi combaterea şomajului în rândul tinerilor.

‘Îl rog ca aceste 10 solicitări să fie citite ca venind din partea mai multor oameni cu care am stat de vorbă în ultima perioadă, ca fiind solicitări venite din partea cetăţenilor ‘, a declarat prim-vicepreşedintele PDL.

Cătălin Predoiu i-a cerut premierului, în calitate de ‘simplu cetăţean’, ‘să respingă de urgenţă declaraţiile colegului său de partid Nicuşor Constantinescu, prin care s-a cerut desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie’. ‘Să declare public dacă PSD şi USL au un plan secret de desfiinţare a DNA şi a instituţiilor statului de drept, aşa cum au avut în 2008 când pregăteau o Ordonanţă de Urgenţă pentru desfiinţarea DNA şi absorbţia sa de către DIICOT’, a declarat Predoiu, la o conferinţă de presă.

Predoiu i-a cerut lui Victor Ponta ‘să recunoască public concluziile Inspecţiei Judiciare care a stabilit că prin declaraţiile sale a adus atingere independenţei justiţiei’. ‘Să-şi ceară scuze faţă de magistraţi pentru aceste declaraţii şi să promită că nu va mai atenta la independenţa justiţiei’, a spus democrat-liberalul. O altă solicitare a lui Predoiu este ca premierul ‘să-şi ia un angajament în numele colegilor din USL că vor înceta orice atac împotriva statului de drept, împotriva independenţei justiţiei, orice atac venit fie prin declaraţiile politice, fie prin măsuri legislative’. Predoiu i-a cerut primului-ministru ‘să declare public că renunţă la proiectul de lege privind amnistia şi graţierea’. ‘Şi să facă aceste declaraţii alături de colegul său de coaliţie, domnul Crin Antonescu. Să ne dea garanţiile că USL nu va promova, din nou, acest proiect de lege într-un moment convenabil, când atenţia opiniei publice este depărtată de subiectul respectiv’, a spus democrat-liberalul.

Predoiu i-a solicitat premierului ‘să ia măsuri grabnice de suplimentare a personalului judiciar conform planului de acţiune pe care i l-am lăsat pe masa Guvernului în 2012 când a trecut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PDL’. O altă cerere este ca primul-ministru să declare că renunţă la proiectul de revizuire a Constituţiei. ‘Este un proiect de revizuire prost care face rău românilor, dacă va fi aplicat. Să înceapă de la zero o muncă de redactare a proiectului de revizuire a Constituţiei care să aibă ca principal obiectiv implementarea concluziilor referendumului din 2009’, a spus Cătălin Predoiu. El i-a solicitat şefului Guvernului să convoace o consultare largă pe tema descentralizării, înainte de a elabora un nou proiect de lege pe această temă. ‘Să nu-l mai lase, din nou, pe domnul Dragnea să facă o nouă lege care să cadă la Curtea Constituţională.(…) Am fost gata să ajutăm ţara din Opoziţie ca să nu iasă o lege proastă din Parlament privind descentralizarea. Suntem gata în continuare să servim ţara din Opoziţie’, a punctat Predoiu.

Democrat-liberalul i-a cerut premierului să prezinte de urgenţă ‘un plan de acţiuni privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), pentru că raportul de ţară care se prefigurează în acest moment nu poate fi decât defavorabil României’. Predoiu i-a solicitat primului ministru să prezinte ‘un plan de măsuri pentru aderarea României la Schengen’. ‘Guvernul a abandonat obiectivul aderării României la Schengen care este un obiectiv de interes naţional.(…) Este inadmisibil să nu scoţi o vorbă de Schengen, luni de zile, dar să vorbeşti toată ziua, bună ziua, de deciziile justiţiei’, a spus Predoiu.

Democrat-liberalul i-a cerut premierului să prezinte de urgenţă ‘un plan de măsuri privind combaterea şomajului în rândul tinerilor’. ‘Există un program la nivel european. Guvernul trebuia să prezinte programul în luna decembrie ca să atragă 400 de milioane de euro din fonduri europene pentru tineri’, a mai declarat Predoiu.

Democrat-liberalul a mai spus că aşteaptă ca premierul ‘să o ia pe calea cea bună’. ‘Să-şi vadă de atribuţiuni şi să o ia, din nou, pe calea cea bună, pentru că aşa nu poate continua. Este motivul pentru care, în repetate rânduri, i-am cerut demisia, este motivul pentru care vom continua cu aceste cereri, dacă nu face ce trebuie pentru români. Nu insistăm pentru justiţie şi stat de drept doar de dragul discuţiilor. Statul de drept şi justiţia independentă pot să asigure bunăstare (…) Nu am niciun fel de aşteptare de la celălalt lider, Crin Antonescu. Acolo, nivelul de incompetenţă şi iresponsabilitate nu lasă nicio speranţă. Dar, mă adresez premierului, care are putere politică, într-un partid care pare că nu-l mai ascultă, să se redreseze’, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email