Predoiu: Euroscepticii nu pot slăbi legătura dintre Italia și România în Uniunea Europeană

Agerpres

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu dezavuează comentariile făcute de vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia, Luigi di Maio, potrivit căruia Italia nu a făcut bine susținând extinderea UE, pentru că a importat criminalitatea din Est, și amintește că drepturile cetățenilor români sunt încalcate în această țară, cu referire la cazurile de sclavie.

”Domnul Luigi di Maio, vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia, invocă o declarație de-a mea din 2009 (!), în care spun că 40% dintre mandatele internaționale de arestare emise de instanțele noastre sunt pentru punere în executare în Italia. Oficialul italian îsi argumenteaza astfel ideea ca Italia nu a facut bine sustinând extinderea UE, pentru ca a importat criminalitatea din Est. Întrebarea e de ce Italia e o tara care atrage criminalitatea?! Nu cumva pentru ca politicienii italieni corupti au transformat-o în raiul infractorilor? Aceiasi infractori care încalca si drepturile unor cetateni din România tinându-i în sclavie!’, afirma Catalin Predoiu, într-un comunicat dat joi publicitatii.

Liderul PNL subliniaza ca euroscepticii, precum politicianul italian mentionat, nu pot slabi legatura dintre Italia si România în cadrul UE. ”Adevarul e ca infractorii se duc unde legea este slaba, iar Italia are probleme de aplicare a legii si, evident, de aici apar probleme. Asa ca unii politicieni italieni impotenti politic sunt incapabili sa întareasca statul italian si dau vina pe România. Basta cosi! Acesti eurosceptici nu pot slabi legatura dintre Italia si România în Uniunea Europeana’, puncteaza Catalin Predoiu. În urma cu doua zile, vicepresedintele Camerei Deputatilor din Italia, Luigi Di Maio, membru al formatiunii populiste italiene Miscarea 5 Stele (M5S), a afirmat pe Facebook ca ‘Italia a importat din România 40% din infractorii’ acesteia, postând ca argument un video cu un procuror italian care afirma ca 40% dintre mandatele de arestare pentru cetateni români din Uniunea Europeana vizeaza români din Italia. Ambasadorul român în Italia, George Gabriel Bologan, a subliniat într-o scrisoare publicata în cotidianul La Stampa ca aceste remarci, ‘lasând la o parte opiniile personale, sunt ofensatoare la adresa concetatenilor’ sai.

Gianni Pittella, liderul grupului socialist din Parlamentul European si membru al Partidului Democrat, aflat la guvernare în Italia, a respins remarcile lui Di Maio, calificându-le drept ‘prostie’, si si-a îndemnat colegul din M5S sa se ‘întoarca la studii’. Di Maio a revenit cu o noua postare pe Facebook în care sustine ca sistemul ineficient de justitie al tarii sale atrage infractori straini, încurajându-i în acelasi timp pe antreprenorii italieni sa ‘mearga în tari unde (legea) functioneaza mai bine, cum este România’

Print Friendly, PDF & Email