Predoiu despre raportul pe justiție al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Mediafax

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, la Digi24, ca îi este teama ca raportul Comisiei Europene privind progresele din Justitie, care se publica miercuri, va fi ca un tablou pictat în tonuri sumbre pentru ca întreaga atmosfera a împietat asupra unei dinamici care se instalase.

Fostul ministru al Justitiei nu vede cu ochi buni raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). „Mi-e teama ca va fi un tablou pictat în tonuri sumbre pentru ca întreaga atmosfera a împietat asupra unei dinamici care se instalase. Era foarte mult de munca, înca un ciclu sau doua de implementare a reformelor dar se lucra. În 3-6 ani cred ca sistemul judiciar era compatibil cu oricare din EU. Pe undeva ne-am oprit”, a spus, marti seara, la Digi24, Predoiu. Catalin Predoiu considera ca România ar fi trebuit sa lupte pentru atenuarea limbajului uneori prea dur al CE.

„Trebuie sa constientizam faptul ca ei au fost surprinsi de turnura evenimentului, de instrumentele politice folosite în sistemul juridic”, a declarat Predoiu. Fostul ministru al Justitiei a remarcat faptul ca în ultimii ani se abandonase aceasta teza a politizarii raportului pe justitie, spunând ca aceasta joaca cu raportul în meciul politic din România a penalizat Bucurestiul în
raport cu CE.

„Îl priveam ca pe un exercitiu firesc de combatere a coruptiei. Ultimele luni au demonstrat ca, cel putin din tara, el a fost jucat politic de ambele tabere, acest lucru a fost receptat cu rezerve la Bruxelles”, a sustinut sursa citata

Catalin Predoiu este rezervat în privinta ridicari MCV sau a extinderii sale într-o varianta mai light peste toate statele UE. „Sa nu ne îmbatam cu apa rece si sa credem ca reluarea propunerii de a extinde MCV pentru toate statele nu va avea succes daca pe teren nu continuam ce am început. Problema nu era încotro merg sau daca facem reforme, problema se redusese la nivelul ritmului ai progresului de implementare a lor”, a mai spus Predoiu. Comisia Europeana prezinta, miercuri, începând cu ora 11.00, raportul despre evolutia Justitiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, concluziile si tonul acestui document urmând sa aiba impact asupra procesului de aderare la Spatiul Schengen.

Print Friendly, PDF & Email