Predoiu despre numirile procurorilor șefi: Legea este clară, întreaga chestiune ține de MJ

Mediafax

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, vineri, ca legea este clara în ce priveste numirile procurorului general al României si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT, atributia fiind a ministrului Justitiei, însa implica „un oarecare curaj”.

„Am zis din vara anului trecut ca legea este clara si ca acest atribut trebuie exercitat de ministru. Este o atributie delicata, implica un oarecare curaj, dar trebuie sa-ti asumi acest curaj si trebuie sa-ti impui propria viziune”, a declarat Catalin Predoiu. Întrebat în legatura cu situatia functiilor de procuror general si procurori sefi, initial Predoiu nu a dorit sa comenteze subiectul, aratând ca nu doreste sa lase impresia unei tentative de influentare, la acest moment fiind niste proceduri în derulare. Despre organizarea concursurile pentru aceste functii, Predoiu a spus ca legea este clara si ca întreaga chestiune tine de ministrul Justitiei.

În 3 decembrie 2012, fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, declara, pentru MEDIAFAX, ca procedura de selectie a procurorului general si a procurorului sef al DNA, declansata în toamna anului trecut, de Ministerul Justitiei, „adaiga la lege”, apreciind totodata ca Daniel Morar (fostul sef al DNA, delegat prim-procuror general al României-n.r.) ar fi trebuit sa se abtina la votul din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În 22 noiembrie 2012, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidatii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, propusi de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al României si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, votul fiind previzibil de la debutul sedintei. „Procedura de selectie a sefilor Parchetului General si DNA organizata la Ministerul Justitiei adauga la lege. Ineficienta acestei proceduri s-a demonstrat la CSM, unde candidatii propusi s-au pus într-o situatie delicata, punând sub semnul întrebarii capacitatea ministerului de a propune solutii bune pentru sefia parchetelor”, a afirmat, în 3 decembrie 2012, Catalin Predoiu. Procedura de selectie a procurorilor sefi a fost impusa de Comisia Europeana dupa ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-si impune controlul asupra Justitiei. Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care face propunerea de numire a procurorului sef, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele tarii este cel care emite decretul de învestire în functie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsa doar o data, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.

În 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anuntat ca pentru functia de procuror general al Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie au fost selectati Elena Hach si Tiberiu Nitu, iar pentru conducerea DNA au fost selectati Claudiu Dumitrescu si Ioan Irimie. În final, au fost propusi Nitu si Irimie, care au fost respinsi si de CSM, si de Traian Basescu.


Print Friendly, PDF & Email