Predoiu: Deprofesionalizarea, lipsa de integritate, corupția sunt adevărata amenințare la adresa independenței și prestigiului puterii judecătorești

Agerpres

Adevărata ameninţare la adresa independenţei şi prestigiului puterii judecătoreşti o reprezintă deprofesionalizarea, lipsa de integritate, corupţia, acolo unde ele există, susţine ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un editorial publicat în numărul al doilea al Newsletter-ului MJ.

Ministrul Predoiu aminteşte de evenimentele din săptămânile trecute, în care au fost înregistrate noi cazuri de aparentă corupţie în sistemul judiciar şi profesiile juridice, dând exemplu situaţiile din raza Curţii de Apel Iaşi şi a Baroului Iaşi.

‘Desigur, preşedinta Curţii de Apel Iaşi nu a avut nimic de comentat, la fel decanul Baroului Iaşi. Este bine însă că decanul Baroului Bucureşti se plânge de ‘cruciadă împotriva avocaţilor’ (sic!). Ce bine ar fi dacă domnul decan s-ar apleca mai puţin asupra istoriei şi mai mult asupra modului în care se accede în Baroul Bucureşti’, afirmă ministrul. Cătălin Predoiu precizează că integritatea şi profesionalismul în justiţie şi profesiile juridice sunt principalele probleme care trebuie abordate. ‘Din păcate, ori de câte ori aceste teme se formulează din afara sistemului judiciar, se abate atenţia de la ele prin invocarea ‘presiunilor politice’, a ‘amestecului’ şi a ‘ameninţării independenţei’. Această preocupare a determinat MJ să propună prin proiectul Strategiei Justiţiei o nouă abordare instituţională a Inspecţiei Judiciare. Varianta propusă a suscitat temeri pe care le-am înţeles, dar necesitatea dobândirii unei independenţe reale a Inspecţiei Judiciare rămâne. Vorbele bune sunt necesare, dar nu sunt suficiente pentru a aduce faptele bune’, subliniază Predoiu.

El îl citează pe George Washington care spunea: ‘Government is not eloquence. It is force’ (Guvernarea nu este elocvenţă. Este forţă, n.r.). Acest lucru este valabil, potrivit lui Predoiu, şi pentru auto-guvernarea Justiţiei. ‘Numai că exercitarea puterii trebuie aşezată pe principiul adevărului şi al binelui public. Dacă vorbim de guvernarea politică, pentru ca ea să rămână în marginile acestui principiu, există justiţia independentă. Dacă vorbim de auto-guvernarea Justiţiei, pentru ca ea să rămână în marginile aceluiaşi principiu, trebuie să existe Inspecţia Judiciară cu adevărat independentă faţă de CSM. Deocamdată, aceeaşi Inspecţie Judiciară probează independenţa faţă de CSM şi abordarea adevăratelor ameninţări la adresa sistemului judiciar recomandând CSM false ţinte, precum apărarea independenţei Justiţiei faţă de pretinsele încălcări ale acesteia de către Executiv constând în … sesizarea Inspecţiei Judiciare de către Ministerul Justiţiei’, mai spune ministrul în editorial.

O altă problemă, în opinia lui, pare a fi aplicarea reglementărilor existente, de-a lungul timpului formulându-se numeroase critici privind recrutarea la ÎCCJ. ‘S-a răspuns că legea este de vină şi trebuie schimbată. S-au formulat critici privind recrutările în general în sistem, a se vedea examenul INM desfăşurat în toamna trecută. S-a răspuns că legea este de vină şi trebuie schimbată. Această abordare aminteşte de Tacitus, care spunea că ‘Legile sunt cu atât mai numeroase cu cât statul este mai corupt”, subliniază el. Predoiu menţionează că un fapt pare însă dincolo de orice îndoială, respectiv că reformele din 2004 nu au condus la un rezultat pozitiv palpabil pentru cetăţeni şi companii.

‘Este un timp al alegerilor în sistemul judiciar. Una dintre alegeri trebuie să fie auditarea şi evaluarea actualei arhitecturi instituţionale în Justiţie. Iar din această evaluare vor decurge probabil şi alte alegeri. Poate că nu întâmplător Comisia Europeană solicită evaluarea sistemului şi a rezultatelor strategiilor anticorupţie’, precizează ministrul Justiţiei

Print Friendly, PDF & Email