Predoiu: Decizia Bundestagului trebuie tratată cu toată atenția

Agerpres

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că decizia Bundestagului privind posibila sistare a alocării de fonduri europene pentru România trebuie tratată cu toată atenţia pentru că reflectă nemulţumirea acestui stat faţă de evoluţia progreselor din sistemul judiciar românesc.

‘Decizia Bundestagului trebuie tratată cu toată atenţia pentru că reflectă nemulţumirea acestui stat membru al Uniunii Europene faţă de evoluţia celor patru obiective de referinţă din mecanismul de cooperare şi verificare. Reamintesc faptul că cele patru obiective de referinţă sunt legate de eficienţa actului de justiţie, întărirea capacităţii instituţionale a Consiliului Superior al Magistraturii şi progrese în combaterea corupţiei. Decizia arată că statele membre sunt hotărâte să ridice presiunea asupra Comisiei Europene pentru o atitudine mai severă faţă de evaluarea progreselor României în reformele în justiţie şi combaterea corupţiei’, a precizat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă există riscul sistării fondurilor europene către România, Predoiu a spus că această posibilitate a fost luată în calcul încă de anul trecut. ‘Riscul unei atitudini mai severe şi mai tranşante a Comisiei Europene există încă din vara anului trecut, când CE a avertizat printr-o serie de declaraţii că stagnarea reformelor şi a măsurilor anticorupţiei va duce la o atitudine de evaluare severă a României prin rapoartele de ţară’, a subliniat Predoiu.

Deutsche Welle transmite vineri că Parlamentul german intenţionează să sisteze alocarea de fonduri europene pentru România, din cauza deficienţelor din justiţie. Cu o zi în urmă, forul legislativ german a adoptat o rezoluţie care deplânge ritmul reformelor din justiţie şi stadiul combaterii corupţiei. Recent, menţionează Deutsche Welle, Comisia Europeană a ameninţat România cu îngheţarea banilor europeni, apreciind că Legislativul de la Bucureşti blochează eforturile de urmărire penală a politicienilor corupţi. Bruxelles-ul a impus deja sancţiuni Bulgariei pentru nereuşita consolidării statului de drept, iar această ţară a fost privată de fonduri în valoare de 220 de milioane de euro, alte 340 de milioane de euro fiind îngheţate temporar, în aşteptarea luării măsurilor necesare pe plan intern.

Print Friendly, PDF & Email