Predoiu: Comisia juridică a adoptat o modificare care încalcă obligaţiile asumate de România prin MCV

Liberalul Cătălin Predoiu susţine că deputaţii din Comisia juridică au adoptat o modificare legislativă care înlătură orice posibilitate a Agenţiei Naţionale pentru Integritate de a pune în discuţie incompatibilităţi, interdicţii ale parlamentarilor în perioada 2007 – 2013, prevederile aprobate încălcând obligaţiile pe care România şi le-a asumat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„Comisia juridică a modificat două legi, una privind integritatea în funcţiile publice şi cealaltă privind Agenţia Naţională pentru Integritate, adăugând un alineat prin care o serie de rapoarte ale ANI care vizau deputaţi şi senatori în ceea ce priveşte interdicţii şi incompatibilităţile în perioada 2007 – 2013 au fost declarate nule de drept. Mai pe româneşte spus e un articol care înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuţie incompatibilităţi, interdicţii în perioada 2007 – 2013 privind unii deputaţi şi senatori. Lăsând la o parte faptul că această lege încalcă principiul egalităţii în faţa legii, pentru că se referă doar la o categorie de demnitari publici, nu are în vedere şi primarii, de exemplu, această modificare făcută astăzi de către PSD – ALDE încalcă flagrant obligaţiile pe care ni le-am asumat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a spus deputatul PNL, la Palatul Parlamentului. Predoiu a susţinut că aceasta este „încă o dovadă” că PSD şi ALDE „nu pricep ce înseamnă acest mecanism, ce obligaţii ne incumbă, cât de mult a ajutat el România să îşi ocupe un loc în cadrul Uniunii Europene”.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat luni propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, iniţiator fiind deputatul social-democrat Florin Iordache.

Deputaţii au votat un articol conform căruia interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept.

Invitat in studio la emisiunea lui Rares Bogdan, ”Jocuri de Putere”, la Realitatea TV

Print Friendly, PDF & Email