Politicile publice ale MJ in contextul MCV, discutate la Bruxelles de Predoiu si comisarii pe Justitie si pentru Afaceri Interne

Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, luni, la Bruxelles, cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, şi cu Cecilia Malmstrom, comisar pentru Afaceri Interne, prilej cu care au avut un schimb de opinii pe tema politicilor publice ale MJ în domeniile de competenţă, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în cadrul discuţiilor a fost remarcată pozitiv de către ambii comisari adoptarea legilor ANI şi ‘micii reforme’, ministrul Justiţiei subliniind că aceste legi sunt rezultatul cooperării dintre minister şi sistemul judiciar şi că au beneficiat de un larg sprijin parlamentar, atât din partea coaliţiei, cât şi din partea opoziţiei. Ministrul Justiţiei a susţinut că, în opinia sa, acest suport larg indică o maturizare a sistemului judiciar şi o prioritizare a agendei justiţiei de către Parlament.

Predoiu a discutat cu cei doi comisari despre misiunea de evaluare care va începe marţi la Bucureşti, ambii reprezentanţi ai Comisiei Europene apreciind atât rezultatele, cât şi eforturile instituţionale ale Ministerului Justiţiei în construirea acestui consens la nivel intern. De asemenea, ministrul Justiţiei a arătat că va promova în continuare o politică de construcţie instituţională în domeniul justiţiei, bazată pe dialog şi pe încredere privind mecanismele democratice, precum şi independenţa justiţiei.

În cadrul întâlnirii, ministrul Justiţiei a subliniat importanţa cooperării dintre puterile statului pentru implementarea noilor Coduri fundamentale ale României. ‘Sistemul judiciar din România începe practic o etapă nouă, aceea de pregătire a implementării noilor Coduri. Succesul acestui proces depinde de trei condiţionalităţi: cooperarea magistraţilor pentru asimilarea noilor Coduri, susţinerea politică internă şi, nu în ultimul rând, susţinerea financiară a Executivului’, a declarat Cătălin Predoiu, conform comunicatului de presă. În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ministrul a subliniat progresele înregistrate de DNA, DIICOT şi Parchetul General, demonstrate de statistici, privind trimiterile în judecată şi condamnările obţinute.

Având în vedere unele abordări, exprimate de oficiali ai unor state membre, privind conexarea procesului de aderare la Schengen cu MCV, ministrul Justiţiei a expus o serie de argumente faţă de care, în opinia sa, o astfel de conexare este neîntemeiată. ‘Pentru accelerarea progreselor din justiţie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare constituie pentru moment un cadru instituţional eficient şi suficient. Raţiunea convenită cu România în momentul aderării, în ceea ce priveşte MCV, o constituie exclusiv reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. În condiţiile în care, din punct de vedere tehnic, România îndeplineşte criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, amânarea acesteia capătă o semnificaţie politică, pe care, în opinia mea, România nu trebuie să o accepte. Motivarea amânării aderării la Spaţiul Schengen pe motive de corupţie ar fi excesivă în raport cu menţiunile pozitive privind combaterea corupţiei din rapoartele de ţară pe justiţie. În fine, temerile privind eventuala lipsă de deontologie în manipularea informaţiilor clasificate care ţin de bazele de date Schengen ar fi nejustificate în raport cu integritatea şi profesionalismul autorităţilor române competente în manipularea informaţiilor clasificate ale

NATO. Cred că trebuie să explicăm cu răbdare şi perseverenţă aceste argumente, precum şi altele, în acele state membre care au pentru moment unele rezerve faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. De aceea, Ministerul Justiţiei va continua eforturile sale diplomatice în acest sens’, a afirmat Cătălin Predoiu. În cadrul vizitei sale la Bruxelles, ministrul Justiţiei se va întâlni marţi cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day. Tot marţi începe misiunea de evaluare a Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare aplicabil României.

Print Friendly, PDF & Email