Ministrul Predoiu a discutat cu procurorii americani despre organizarea oficiului pentru recuperarea creanțelor

Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat vineri cu procurori americani din cadrul Departamentului de Justiţie şi ai Diviziei de Indisponibilizare a Bunurilor despre organizarea oficiului pentru recuperarea creanţelor din cadrul ministerului şi despre rezultatele misiunii de evaluare şi modalităţile concrete în care autorităţile din SUA vor asista MJ în următoarele luni.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Predoiu i-a primit vineri pe James Russell şi Steven Gladden, procurori americani din cadrul Departamentului de Justiţie, întrevederea având ca principală temă preconizata operaţionalizare, în cadrul MJ, a ”Biroului pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale UE”. ”Departamentul de Justiţie al Statelor Unite are performanţe deosebite pe plan mondial în recuperarea şi valorificarea produselor infracţiunilor. Este necesară o abordare unitară şi strategică, la nivel naţional, care să vizeze întregul proces penal de la depistarea săvârşirii faptei penale şi a celui care a comis-o, până la tragerea la răspundere penală şi recuperarea produsului infracţiunii prin confiscarea şi valorificarea acestuia. Aceste fonduri pot fi eficient direcţionate ulterior direct către programe de protecţia victimelor şi susţinerea activităţii poliţiei, parchetelor şi instanţelor judecătoreşti, sau de recuperare a prejudiciilor decurgând din infracţiuni şi a activelor acumulate prin activităţi infracţionale”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului.

Cu această ocazie, experţii americani au subliniat importanţa asigurării la nivel naţional a resurselor necesare pentru desfăşurarea eficientă a activităţilor de identificare, urmărire, confiscare şi valorificare a produselor infracţiunilor de criminalitate organizată şi corupţie.  De asemenea, în cadrul discuţiilor, s-a subliniat importanţa implicării procurorilor, poliţiştilor şi judecătorilor români în activităţi de formare profesională specializată în domeniul recuperării bunurilor, în vederea acomodării cu cele mai noi tehnici şi metode investigative în privinţa deprivării infractorilor de produsele infracţiunii.

MJ precizează că pe perioada vizitei delegaţiei americane au fost organizate consultări cu toate instituţiile publice implicate în combaterea criminalităţii organizate şi corupţiei, precum şi în confiscarea produselor acestor forme grave de criminalitate.

Experţii americani au avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Agenţiei Naţionale de Integritate, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciului Român de Informaţii, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Ministerul Justiţiei a iniţiat procedura de constituire şi operaţionalizare a Biroului pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale UE, un prim pas fiind reprezentat de adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 935/2010 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea MJ. Biroul din cadrul Ministerul Justiţiei va avea atribuţii de oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi va reprezenta punctul focal de cooperare cu oficiile similare din Uniunea Europeană. Constituirea acestui birou reprezintă o obligaţie asumată de România în calitate de membru al Uniunii Europene şi prevăzută în decizia Consiliului JAI din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile.

Print Friendly, PDF & Email