Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, despre bugetul instituției pentru anul 2009

Radio România Actualități

Emisiunea: „O zi într-o oră”

Realizator: Mirela Băzăvan – Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, speră ca prin structurarea bugetului pe 2009 să poată rezolva situaţia drepturilor salariale restante din sistemul judiciar. Până atunci, Predoiu cere magistraţilor să renunţe la acţionarea în instanţă a ministerului, pentru că nu vrea să se ajungă în situaţia de a constata că nu mai sunt bani, iar bunurile Ministerului Justiţiei să fie sechestrate. Despre priorităţile anului 2009 ne spune Mădălina Radu.

Reporter: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat astăzi că sumele alocate de la bugetul de stat pentru sistemul judiciar în 2009 au crescut cu 40% faţă de anul trecut. Predoiu a precizat că această creştere substanţială a bugetului Justiţiei rezolvă problemele cruciale ale sistemului.

Cătălin Predoiu: Am purtat discuţii atât la nivelul Ministerului Finanţelor, cât şi cu domnul prim-ministru şi cu preşedintele Senatului, în legătură cu necesitatea de a prinde în bugetul pe anul 2009 a tuturor sumelor necesare rezolvării problemelor financiare din sistemul judiciar, inclusiv a problemelor restante. Când spun probleme restante mă refer şi la problemele legate de hotărârile judecătoreşti care recunosc drepturi salariale pentru magistraţi şi alte categorii profesionale din sistem. Se produce o creştere substanţială a bugetului alocat Ministerului Justiţiei. În prezent, încă avem 63% din buget alocat cheltuielilor de personal şi numai 1,86% alocat pentru investiţii. Sumele alocate pentru investiţii în acelaşi timp au crescut cu 40% în bugetul proiectat. Dar cu toate acestea rămân, repet, la un cuantum insignifiant, 1,86%. Prin urmare, trebuie să procedăm în viitor la o schimbare de mentalitate şi să avem grijă nu numai de cheltuielile cu personalul, dar şi de cheltuielile cu investiţiile, pentru că nu este de ajuns să avem salarii mari, trebuie să avem şi condiţii în care să lucrăm corespunzător, pentru că altfel calitatea actului de justiţie va suferi în orice caz.

Reporter: Pe de altă parte, Predoiu a susţinut că nu se poate vorbi de o rezolvare totală a problemelor financiare, până nu va fi adoptată o nouă lege a salarizării magistraţilor. De asemenea, ministrul şi-a exprimat speranţa că magistraţii îşi vor tempera acţiunile împotriva Ministerului Justiţiei.

Cătălin Predoiu: O lege a salarizării în sistemul judiciar nu poate să facă abstracţie de o lege a salarizării pe întreg sectorul public. O lege a salarizării în sectorul public implică dezbateri şi consultări mai largi, un proiect mai mare şi care va dura. Pe de altă parte, cu cât aşteptăm mai mult cu atât problema hotărârilor judecătoreşti care „curg” şi adaugă la datoria bugetară noi şi noi sume importante rămâne nerezolvată. Ceea ce îmi imaginez eu în acest moment este să iniţiem imediat o discuţie pentru găsirea formulei în sectorul judiciar. Şi, dacă între timp celelalte sectoare nu vor putea fi gata cu partea lor de legislaţie, să promovăm pentru sistemul judiciar o astfel de reglementare care ulterior să devină parte integrantă a unei legi unice. Îmi doresc o salarizare în sistemul judiciar pe măsura complexităţii muncii acestor oameni. Ce cred însă că trebuie să avem în vedere este o aşezare echitabilă a veniturilor în sistem.

Reporter: Totodată ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că adoptarea celor patru proiecte de Coduri rămâne un atribut al instanţelor politice, urmând ca guvernul să decisă în ceea ce priveşte tactica şi strategia pe care o va adopta în acest sens. Predoiu a subliniat că este necesar ca aceste Coduri să fie adoptate până în vara acestui an, astfel încât să fie luate în considerare în viitorul raport de ţară pe justiţie, pentru ca monitorizarea Comisiei Europene să înceteze.

Print Friendly, PDF & Email