Justitia trebuie să garanteze mai eficient siguranța cetățeanului, a spus ministrul justiției, Cătălin Predoiu

Radio România Actualități

„Radiojurnalul de seară”

– Realizator: Cătălin Lenţa –

Realizator: Dificultăţile economice pe care România le traversează favorizează creşterea infracţionalităţii, a apreciat astăzi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, care le-a cerut magistraţilor o replică promptă şi adecvată pentru combaterea mai eficientă a corupţiei şi a evaziunii fiscale. Eticheta de ţară coruptă nu mai trebuie să fie asociată României, în condiţiile în care din vară se aşteaptă un nou raport de monitorizare a activităţii din justiţie din partea organismelor europene, a precizat ministrul Predoiu. Combaterea corupţiei trebuie, însă, să fie susţinută şi de clasa politică, prin adoptarea în Parlament a legilor necesare, prin alocarea de fonduri şi păstrarea independenţei justiţiei.

Redactor

 Diana Surdu: Riposta justiţiei trebuie să fie promptă şi adecvată, în condiţiile în care dificultăţile economice vor favoriza creşterea infracţionalităţii. Ministrul justiţiei a subliniat, într-un mesaj adresat magistraţilor, că aceştia trebuie să-şi continue activitatea cu profesionalism, integritate şi curaj.

Cătălin Predoiu: Dificultăţile economice vor favoriza creşterea infracţionalităţii. Riposta justiţiei trebuie să fie promptă şi adecvată. Se impune o combatere mai eficientă a evaziunii fiscale. Se impune o aplicare mai fermă a legii penale. Se impun sancţiuni drastice împotriva criminalităţii de orice fel, în special a celei organizate. Avem nevoie de sancţiuni disuasive în cauzele de corupţie mică şi mare. Nu putem continua să purtăm eticheta de ţară coruptă.

Redactor: Oficialul a afirmat că, în calitatea lor de arbitri ai societăţii, magistraţii trebuie să aplice energic legea, indiferent de calitatea celui care o încalcă. El a adăugat că justiţia trebuie să garanteze mai eficient siguranţa cetăţeanului şi a dat asigurări că va continua să fie echidistant politic şi să se abţină de la orice ingerinţă în desfăşurarea anchetelor penale şi a judecăţilor, aşa cum s-a procedat şi până în prezent.

Cătălin Predoiu: Cetăţenii trebuie să capete şi mai multă încredere că legea se aplică, indiferent de condiţia persoanei, bogat sau sărac, român sau străin, magistrat, notar, executor, funcţionar de stat sau al unei companii transnaţionale, politician sau simplu prestator de muncă fizică. Legea trebuie aplicată energic celor care săvârşesc infracţiuni în mod organizat, interlopilor, traficanţilor de oameni, mafioţilor de tot felul, mari sau mici, legat sau nu de politic. Justiţia trebuie să cureţe statul şi societatea de tentaculele infractorilor profesionişti.

Redactor: Pe de altă parte, ministrul justiţiei a mai anunţat că studiile de impact au indicat ca dată rezonabilă pentru punerea în aplicare a codurilor Penal şi de Procedură Penală martie-iunie 2013, dar a mai spus că va propune 1 martie 2013. El a indicat, printre măsurile care trebuie luate pentru aplicarea codurilor, acoperirea unor posturi vacante, extinderea schemelor de personal, desfiinţarea unor instanţe care nu funcţionează din cauza personalului insuficient şi ameliorarea bazei materiale a altor instanţe.

Print Friendly, PDF & Email