Interviu cu ministrul român al justitiei, Cătălin Predoiu

 BBC World Service

– Reporter: Lipsa unei bune guvernări şi corupţia endemică este întrebarea pe care i-am pus-o ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu. El tocmai a fost confirmat în funcţie ieri, iar acesta este primul interviu difuzat acordat unei media internaţionale. Este un om cu reputaţia de a fi independent şi un tehnocrat. Un om care este mai puţin un politician, mai mult un jurist. Un bărbat care face treabă.

Cătălin Predoiu: Cred că în fiecare democraţie avem partide la putere şi partide în opoziţie şi toate luptă pentru dezbatere, luptă pentru succesul politic, ceea ce înseamnă să conduci ţara şi să-ţi implementezi proiectul. Este adevărat că în ultimele două, trei luni am avut o criză politică destul de severă şi, odată cu instalarea acestui nou guvern, sper să fie un semn de încurajare pentru comunitatea de afaceri, inclusiv pentru investitorii internaţionali.

Reporter: Să parcurgem câţiva paşi practici pe care îi puteţi întreprinde pentru abordarea corupţiei, despre care se spune că este endemică. Ce îi spuneţi dumneavoastră cetăţeanului care vrea să cumpere, să construiască o locuinţă pentru mama sa, dar ştie că trebuie să plătească mită unor oficiali publici pentru a obţine autorizaţia de urbanism? Ce îi spuneţi unui om de afaceri care ştie că pentru a încheia un contract cu guvernul trebuie să fie prieten cel puţin cu un ministru? Cum începeţi să abordaţi un munte de acuzaţii similare cu acestea?

Cătălin Predoiu: În primul rând, trebuie să avem o imagine realistă a acestui fenomen. Nu putem nega că acest fenomen creează acest tip de imagine pentru ţara noastră. Şi primul mod de a soluţiona o problemă este să recunoaşti că ai această problemă. Trebuie să continuăm să luptăm împotriva acestui fenomen şi, ca sistem judiciar, trebuie să abordăm acest tip de fenomen şi să lansăm investigarea lui. Desigur, să aducem în instanţă pe cei care sunt acuzaţi de corupţie. Pe de altă parte, trebuie să implementăm măsuri concrete în procedurile administrative, simplificând legislaţia, să facem procesul acesta mai transparent, pentru a da cetăţenilor toate mijloacele de a controla administraţia şi, dacă va fi cazul, să facem apel, acolo unde se confruntă cu acest tip de fenomen. În urmă cu zece, cinsprezece ani nu am avut instrumentele pe care le avem astăzi. Nu aveam expetiza şi experienţa pe care o avem astăzi. Şi poate nu aveam determinarea pe care o avem astăzi. Suntem,astăzi, membri ai UE şi acesta este un statut care ne obligă. Întotdeauna le amintesc colegilor din guvern că, în general, în sistemul judiciar şi în societate am realizat ceva extraordinar. Suntem acum membri ai Uniunii Europene. Suntem obligaţi de acest club select să ne comportăm într-un mod specific şi să respingem corupţia. Corupţia nu.

Print Friendly, PDF & Email