Interviu cu ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu

Deutsche Welle

Realizator: Ministrul român al justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit ieri la Berlin cu omologul său german, doamna Brigitte Zypries. Corespondenta noastră în capitala Germaniei, Lavinia Piţu, a stat de vorbă cu ministrul Predoiu despre subiectele prioritare din justiţia românească şi despre relaţiile bilaterale româno-germane în acest domeniu.

Reporter: Bună ziua, domnule ministru. Ne aflăm la Berlin. Aţi efectuat astăzi o vizită oficială în Germania şi v-aţi întâlnit cu omologul dumneavoastră german, doamna Brigitte Zypries. Cum au decurs întâlnirile şi ce au punctat interlocutorii dumneavoastră germani referitor la justiţia în România, în condiţiile în care am fost martorii mai multor critici din partea Comisiei Europene, care a atras atenţia României cu privire la anumite schimbări legislative şi pe de altă parte, din partea anumitor ambasadori la Bucureşti, printre care şi ambasadorul german, domnul Roland Lokampf?

Cătălin Predoiu: Bună ziua. Într-adevăr, am efectuat astăzi o vizită în Germania, la Berlin, în cadrul căreia am avut mai multe întâlniri, printre care şi cu doamna Brigitte Zypries, ministrul federal al justiţiei. Şi trebuie să spun, în primul rând, că această vizită a fost precedată de o serie de întâlniri la Bucureşti cu membri ai Corpului Diplomatic aparţinând statelor membre, inclusiv ambasadorul Germaniei la Bucureşti. Şi în acele întâlniri, ca şi în aceasta de astăzi, noi am trecut în revistă stadiul reformelor în România, problemele care sunt încă pe agenda Ministerului de Justiţie, criticile formulate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte reformele care au stagnat, sau care nu au un ritm de implementare satisfăcător. Şi, de asemenea, am mai trecut în revistă şi agenda Consiliului JAI, care va avea loc săptămâna viitoare la Luxemburg, în cadrul căruia vor fi discutate o serie de proiecte de cooperare juridică paneuropeană.

Reporter: Pe lângă întâlnirea dvs. cu omologul german, doamna Zypries, v-aţi mai întâlnit cu doamna Susanne Kastner şi cu Gunther Krichbaum.

Cătălin Predoiu: Este adevărat. Am avut întâlniri atât la Bundestag cu doamna Susanne Kartsner, vicepreşedinta Bundestagului şi preşedinta Grupului de prietenie germano-român, şi, de asemenea, am mai avut întâlniri cu Comisia pentru Afaceri Europene a Bundestagului, condusă de domnul Günther Krichbaum. Discuţiile s-au axat pe reformele pe care le întreprindem în România în domeniul justiţiei, pe agenda de cooperare juridică paneuropeană şi, desigur, pe modalităţile în care cooperarea germano-română ar putea sprijini continuarea acestor reforme într-un ritm mult mai accelerat decât cel înregistrat în ultimele luni./dl/mc/ds/ Trebuie să vă spun deschis că au exprimat şi puncte de vedere critice la adresa cadrului reformei. Dar, în acelaşi timp, aceste discuţii s-au purtat într-un cadru constructiv. Am înfăţişat în mod deschis şi transparent stadiul reformelor în justiţie, după cum am explicat şi ultimele progrese înregistrate în domeniu în ultimele săptămâni. Mă refer aici la aprobarea Ordonanţei 49 privind ANI, mă refer la Ordonanţa de Urgenţă privind Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, care a rezolvat o problemă delicată în această chestiune. Mă refer la faptul că am postat pe site-ul ministerului şi în acest fel am lansat în dezbatere publică noul proiect al Codului de Procedură Civilă, precum şi la faptul că este iminentă finalizarea lucrărilor la proiectele noului Cod Civil şi noului Cod de Procedură Penală. Ştiu că toate aceste lucruri au contribuit la completarea în imagini pe care gazdele noastre o aveau despre stadiul reformelor în România. Şi cred că vor contribui la o bună relaţie şi o bună comunicare între ministerul nostru şi Ministerul de Justiţie din Germania, dintre ministerul nostru şi Bundestag.

Reporter: Comisia Europeană a criticat amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, de altfel, aceste chestiuni fiind subliniate şi de Societatea Academică Română. Aceştia consideră că astfel de schimbări ar putea să creeze un context permisiv criminalităţii transfrontaliere, punând în pericol atât România, cât şi celelalte state membre ale UE. Ce părere aveţi despre această afirmatie şi cum s-ar putea oferi stabilitate legislativă în România?

Cătălin Predoiu: Este vorba, pentru a preciza, de o serie de amendamente, proiecte de amendamente care au fost formulate la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Nr. 60/2006, faţă de care Ministerul Justiţiei a manifestat o poziţie în concordanţă cu cea susţinută de Comisia Europeană. Mai concret, în data de 19 martie, în şedinţa plenului Senatului, Ministerul Justiţiei a susţinut eliminarea acelor amendamente care ar fi fost de natură să restrângă mijloacele pe care organele de anchetă penală le-ar fi avut la dispoziţie pentru derularea investigaţiilor. Pot să vă spun că în şedinţa plenului Senatului, o parte din aceste amendamente au fost înlăturate şi eu cred că acesta este un pas mare înainte. Urmează acum, desigur, dezbaterile la Camera Deputaţilor. Şi noi sperăm să reuşim să convingem să fie înlăturate şi acele amendamente care mai pun probleme din punctul de vedere al unei anchete eficace.

Reporter: Ca o concluzie a întrevederilor de astăzi, prezintă România credibilitate, în contextul politicii europene şi mai ales în contextul investitorilor germani?

Cătălin Predoiu: Trebuie să nuanţăm puţin lucrurile. În primul rând că România, la ora aceasta, este, trebuie să recunoaştem, o ţară extrem de atractivă pentru investiţii. Nu numai pentru investitorii germani, dar şi pentru investitori din alte state europene sau din alte ţări ale lumii. Şi asta demonstrează ca există şi lucruri bune care se întâmplă în ţara noastră, alături de cele care, mă rog, mai lasă de dorit sau sunt de înlăturat. Şi anume, aş vrea să spun că noul cadru legislativ a creat condiţii pentru investiţii, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm aceste activităţi pentru limitarea şi înlăturarea actelor şi faptelor de corupţie. Vreau să spun că inclusiv din punctul de vedere al vieţii economice, al investiţiilor în ţara noastră, reformele din justiţie sunt foarte importante. Pentru că o ţară atractivă pentru investiţii este o ţară în care există un sistem juridic limpede, clar. Există un sistem judiciar care funcţionează coerent, rapid, transparent şi bineînţeles, eliberat de fenomenul corupţiei. Prin urmare, şi din acest punct de vedere trebuie să fim interesaţi cu toţii, toate forţele politice, să continuăm reformele în justiţie şi să devenim un partener şi mai credibil decât suntem în acest moment.


Print Friendly, PDF & Email