Interviu cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu

REALITATEA FM

ată, nici de coduri. Care sunt semnalele de la Bruxelles?

Cătălin Predoiu: Ca de fiecare dată, am făcut o prezentare realistă şi exactă, corectă a situaţiei din sistemul judiciar, atât cu realizările pe care le avem, cât şi cu problemele pe care le mai întâmpinăm. Şi am insistat, bineînţeles, pe procesul extrem de complicat, anevoios, dar până la urmă finalizat – cred eu, cu succes – al adoptării codurilor. Pe de altă parte, am subliniat faptul că programele de pregătire profesională a magistraţilor, precum şi programele de echipare a instanţelor cu logistică informatică au avansat într-un ritm pe care noi ni l-am propus. Există însă o serie de dificultăţi sub aspectul alimentării instanţelor cu fondurile necesare pentru buna lor funcţionare, sunt probleme de blocaje financiare în sistem din cauza /arieratelor/ care vin din anii trecuţi, problema drepturilor salariale…

Realizator: … Da.

Cătălin Predoiu: … şi de asemenea o serie de discuţii pline de substanţă pe marginea viitoarei salarizări a magistraţilor. Noi încercăm ca aceste teme foarte fierbinţi, care sunt în afara obiectivelor din mecanismul de cooperare şi verificare, să nu afecteze parcursul reformelor. Nu este uşor, dar sper, în colaborare cu ceilalţi membri din executiv, cu legislativul şi cu Consiliul Superior al Magistraturii, să ajungem în scurt timp la un acord asupra rezolvării acestor probleme de ordin financiar. De asemenea, sub aspectul mecanismului de cooperare şi verificare, am subliniat că pe obiectivele 3 şi 4 practic noi trebuie să menţinem un ritm accelerat atât în implementarea strategiei de combatere a corupţiei la nivelul sectoarelor vulnerabile, adoptate anul trecut şi în curs de implementare, cât şi în problematica anchetelor şi a dosarelor în cazurile de aşa-zisă mare corupţie.

Realizator: Ştim că acesta este capitolul mereu sensibil în relaţia cu Comisia Europeană, lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Cătălin Predoiu: Va fi sensibil până când toate dosarele vor ajunge pe rolul instanţelor de judecată. Numai judecătorul va fi cel în măsură să dea un verdict.

Realizator: Aşa este normal, aşa este legal. Dar vă simţiţi ajutat sau nu de partidele politice, de…?

Cătălin Predoiu: ... Dacă vă uitaţi în ultimele luni, Parlamentul a schimbat destul de semnificativ abordarea acestui subiect şi s-au făcut paşi concreţi în direcţia deblocării oricăror obstacole din calea investigaţiilor, astfel încât dosarele să ajungă în instanţă. Dar repet, trebuie ca toate dosarele să ajungă acolo, astfel încât să nu mai putem fi criticaţi sau să nu fim vulnerabili sub acest aspect; în acelaşi timp, să nu se dea un exemplu confuz, aş spune eu, publicului în legătură cu modul în care se desfăşoară justiţia.

Realizator: Sunt două partide la putere, dumneavoastră nu faceţi parte din nici unul din cele două partide. Aveţi sprijin politic, simţiţi sprijin din partea lor?

Cătălin Predoiu: Fără îndoială că ambele partidele au acordat o atenţie prioritară justiţiei. Asta nu mă opreşte pe mine să reclam şi mai multă atenţie, şi mai mult suport. Dar cred că însuşi faptul că aceste două partide în urmă cu câteva zile au convenit ca pe acest domeniu să nu-şi extindă influenţa politică este o dovadă de maturitate care cred că a ajutat progresele în mecanismul de cooperare şi verificare. Repet, asta nu mă va împiedica în viitor să reclam şi mai mult suport pentru justiţie, pentru că în plan financiar mai sunt foarte multe lucruri de făcut./bb/gi/

Reporter: Dar asumarea răspunderii pe coduri în faţa Parlamentului este o metodă sprijinită de Comisia Europeană? Aţi discutat despre asta?

Cătălin Predoiu: Comisia nu se amestecă în modul în care noi ne atingem obiectivele. Este treaba noastră să ne organizăm procedurile şi modalităţile în care ne atingem obiectivele. Dar Comisia va nota fără îndoială atingerea acestor obiective, iar codurile reprezintă, o spun încă odată, un obiectiv esenţial. Atingerea acestor obiective, toate cele patru coduri, în final, nu poate decât să puncteze hai să nu spunem decisiv, dar într-o manieră importantă în mecanismul de cooperare şi verificare, în acelaşi timp oferind premise pentru continuarea reformelor, pentru că asta este ceea ce-i mai important, dincolo de mecanism. Mecanismul este doar o problemă pe agenda justiţiei, problemele justiţiei sunt mult mai mari şi nu putem avansa în rezolvarea lor până când nu definitivăm într-o manieră europeană adoptarea acestor coduri.

Reporter: Domnule ministru, în opinia mea sunteţi cea mai în măsură persoană să ne răspundă la această întrebare: dacă Parlamentul nu aprobă anchetarea politicienilor, dacă raportul va conţine elemente negative, ne vor atinge la fondurile europene?

Cătălin Predoiu: Eu am arătat la Bruxelles faptul că sub aspectul acquis-ului comunitar pe justiţie România a facut progrese importante. Cea mai importantă piesă de acquis comunitar în domeniul cooperării judiciare europene este aplicarea mandatului european de arestare şi pot să vă spun că recent Comisia şi statele membre au felicitat România în atingerea acestui obiectiv. Este o premisă de la care plec şi spun că, după părarea mea, ar fi nerezonabil să punem în acest moment chestiunea sancţiunilor. De asemenea, aş vrea şi am arătat la Bruxelles că România are probleme în sistemul judiciar, unele dintre ele comune cu problemele altor sistem judiciare din Europa, şi şi sub acest aspect cred că ar fi oarecum nedrept să sancţionăm România pe probleme de justiţie.

Reporter: Probabil că din punctul de vedere al oricărui român ar fi nerezonabil, dar nu mi-aţi răspuns cu adevărat la întrebare.

Cătălin Predoiu: Ajung imediat. În acelaşi timp, cred că orice scădere de ritm în continuarea reformelor ne expune acestui risc. Prin urmare, nu avem voie să ne relaxăm. Faptul că adoptăm două coduri nu trebuie să ne dea liniştea sau confortul abadonării ritmului reformelor. Este doar o etapă, trebuie să o continuăm. Altminteri, oricând acest spectru poate reapărea.

Reporter: Concluzionăm: mai mult sprijin din partea partidelor aflate la guvernare…

Cătălin Predoiu: …cu menţiunea că nu pot să mă plâng de sprijinul primit până acum, dar voi lupta pentru mai mult sprijin, asta este adevărat.

Reporter: Şi dacă acest sprijin va exista, avem toate şansele să nu ni se taie fondurile europene.

Cătălin Predoiu: Eu cred că suntem pe un drum bun, dar nu avem voie să ne oprim. Trebuie să avansăm pe problema adoptării codurilor, pe problema deblocării dosarelor din Parlament.

Print Friendly, PDF & Email