Interviu cu ministrul Justiției Cătălin Predoiu

RFI

Realizator: Toate cele patru proiecte de coduri civil şi penal, respectiv de procedură civilă şi penală, vor fi finalizate până pe 15 noiembrie, urmând să fie trimise parlamentului spre dezbatere. Iată ce spune la RFI ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, în contextul în care el se află astăzi la Bruxelles pentru discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. Împreună cu şeful guvernului şi cu ministrul de externe, Cătălin Predoiu va da explicaţii privind reforma în justiţie, mai exact ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut până acum. Faptul că proiectele de coduri vor fi finalizate până în noiembrie este un succes, chiar dacă nu vor primi votul în actuala legislatură. Acest lucru nu va afecta raportul de ţară – dă asigurări ministrul justiţiei. Cătălin Predoiu este invitatul dimineţii la RFI, într-un interviu realizat de Andreea Oros.

Reporter: Domnule ministru Cătălin Predoiu vă întâlniţi la Bruxelles cu Jacques Barrot, comisarul pentru justiţie. Despre ce ve-ţi discuta exact cu oficialul european?

Cătălin Predoiu: Agenda întâlnirii presupune discuţii legate de stadiul îndeplinirii mecanismului de cooperare şi de verificare în justiţie, în alte cuvinte de stadiul reformei în privinţa justiţiei în România. De asemenea o să iau parte la întâlnirea pe care premierul o să o aibă cu preşedintele Barroso, tot din această perspectivă.

Reporter: Totuşi această întâlnire vine într-un anumit context, Comisia Europeană a criticat decizia Senatului de a modifica modalitatea de numire a procurorilor şefi. Ce le veţi spune oficialilor europeni legat de acest subiect? Mai exact, care este poziţia dumneavoastră?

Cătălin Predoiu: Cel puţin în ceea ce priveşte întâlnirea cu comisarul Barrot pot să vă asigur că a fost solicitarea cu mult timp înainte. Iar în ceea ce priveşte conţinutului raportului de ţară şi eventualele modificări ministerul şi-a exprimat deja poziţia. Sigur că mai multe detalii vă pot da după consultările pe care le vom avea.

Realizator: Bun, dar aţi putea să ne amintiţi totuşi care este poziţia dumneavoastră legat de acest subiect, pentru că iniţial spuneaţi că atâta timp cât nu sunteţi eliminat din procesul de numire nu vă deranjează ale modificări.

Cătălin Predoiu: În ceea ce priveşte motificările legislative trebuiesc evaluate din perspectiva raportului de ţară, din perspectiva raporturilor noastre cu Comisia Europeană. Tot ceea ce facem în domeniul justiţiei ne consultăm îndeaproape cu partenerii noştri. Şi întâlnirile se înscriu în aceste consultări. Este o dovadă a faptului că există un dialog permanent cu autorităţile de la Bruxelles şi Comisia Europeană.

Realizator: Cu siguranţă în cadrul discuţiilor se va aborda şi subiectul proiectelor de lege privind codurile, modificările ce vor fi aduse. Cum stăm la acest subiect exact?

Cătălin Predoiu: Am încheiat lucrările de redactare a amendamentelor la proiectul noului Cod Civil. Ele vor fi trimise în Parlament. Este un cod care este practic la nivel de complexitate şi de fineţe juridică, cu tot ce avem în Europa la ora asta. Au fost modernizate instituţiile tradiţionale: începând cu proprietatea, terminăm cu contractele. În al doilea rând au fost introduse o serie de instituţii noi, cum ar fi contractele complexe, contracte care altădată constituiau apanajul comercianţilor, dar care sunt folosite pe o scară largă şi de către necomercianţi. Cred eu că ajută per ansamblu cetăţeanul în viaţa de zi cu zi.

Realizator: Totuşi de ce este doar acesta gata până acum? De ce durează la celelalte trei proiecte?

Cătălin Predoiu: Celelalte mai durează la un interval de două până la trei săptămâni, patru săptămâni maxim, au lucrat mai multe comisii simultan. Este foarte greu să asiguri o ritmicitate echilibrată pe toate proiectele, sunt legi complexe. Cu toate acestea eu cred că un interval de o lună de zile, la care sunt practic toate gata, este cât se poarte rezonabil. Până, eu ştiu, la 1 noiembrie, maxim 15 noiembrie, le avem pe toate, în următoarele două, trei săptămâni, cu certitudine avem şi Codul de Procedură Civilă finalizat, apoi Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. În ceea ce priveşte Codul de Procedură Penală de altfel suntem la rândul nostru condiţionaţi de termenul de 15 octombrie, termenul la care specialiştii germani îşi vor preda raportul final şi după ce acest raport final asupra proiectului va fi predat la minister se va trece practic la finalizarea lucrărilor, încorporarea ultimelor modificări, colerări, lucrări cu caracter tehnic mai degrabă.

Realizator: Dar va mulţumi acest ritm de lucru Comisia Europeană, ţinând cont că subiectul se află în vizorul oficialilor europeni? Despre aceste noi proiecte se tot menţionează în toate rapoartele de ţară. Este clar că în actuala legislaţie nu mai este timp de votat, de dezbătut, aceste proiecte, aşa că până la urmă raportul de la sfârşitul anului ne va prinde fără coduri.

Cătălin Predoiu: Este foarte bine cfă aţi făcut această remarcă, pentru că dă posibilitatea să risipesc o confuzie. Elaborarea proiectelor de cod nu reprezintă un brenchmark, nu este un obiectiv în sine, nu este o condiţie pentru un bun raport de ţară. Este foarte adevărat că acest subiect a fost menţionat în ultimul raport şi este foarte adevărat că s-a spus că adoptarea acestor coduri va contribui în viitor la o mai bună legislaţie, lucru cât se poate de logic. Dar atenţie obiectivele, condiţionalităţile în cadrul raportului sunt patru la număr, este vorba de: eficentizarea sistemului judiciar şi consolidarea capacităţii instituţionale a Consiliului Superior al Magistraturii, operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, progrese în combaterea corupţiei la nivel înalt şi progrese în combaterea corupţiei la nivel local şi reforma administrativă. Acestea sunt condiţionalităţile pe care le avem în vedere în raport, dar este foarte adevărat codurile reprezintă un pas înplus în reformarea justiţiei şi un pas important. Din punct de vedere tehnic faptul că ele se termină la 1 septembrie sau 15 octombrie sau 15 noiembrie nu are cum să afecteze concluziile pe un raport care nu le are în vedere ca o condiţie. Mai mult decât atât vă pot da asigurări că din discuţiile pe care le-am avut cu experţii am decerat împreună această ipoteză de a finaliza codurile mai degrabă în toamnă. Să ştiţi ceva, că din punct de vedere tehnic ele cu puţin efort s-ar fi finalizat şi în vară, poate chiar şi în primăvară, dar am ajuns cu toţii la concluzia că este mai bine să avem o lucrare mai rafinată din punct de vedere juridic decât să ne grăbim să le predăm în vară Parlamentului, să raportăm „un succes” şi după aceea să constatăm că mai erau multe lucruri de făcut. Deci tot ceea ce am făcut în această privinţă am făcut, dacă vreţi, cu acordul Comisiei Europene la nivel de experţi şi, implicit, mai departe, la nivelul comisarilor. Este un succes faptul că în această toamnă toate cele patru proiecte sunt finalizate.


Print Friendly, PDF & Email