Întâlnire între Predoiu și Consiliul Investitorilor Străini pentru îmbunătățirea calității legislației comerciale

Agerpres

Întâlnire între Predoiu și Consiliul Investitorilor Străini pentru îmbunătățirea calității legislației comerciale

Ministrul Justiţiei , Cătălin Predoiu a declarat, în cadrul întâlnirii cu Consiliul Investitorilor Străini, că o legislaţie mai bună, magistraţi mai specializaţi şi o jurisprudenţă unitară sunt dezideratele principale ale Platformei pentru pentru dialog şi cooperare cu mediul de afaceri, lansată recent de Ministerul Justiţiei.

MJ a lansat, săptămâna trecută, ‘Platforma pentru dialog şi cooperare între Ministerul Justiţiei şi mediul de afaceri’, iniţiativă instituţională care îşi propune conjugarea eforturilor pentru îmbunătăţirea legislaţiei aplicabile afacerilor şi specializarea magistraţilor în domeniul dreptului afacerilor.

În continuarea lucrărilor din cadrul Platformei, la sediul MJ a avut loc joi o întâlnire între ministrul Justiţiei şi Consiliul Investitorilor Străini, în cadrul căreia au fost stabilite ca priorităţi de acţiune viitoare studierea cadrului normativ al procedurilor de adoptare a actelor normative la nivelul Guvernului şi a unor eventuale soluţii care să contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei aplicabile afacerilor, se arată într-un comunicat al MJ transmis vineri AGERPRES. ‘Ideea platformei de dialog şi cooperare are la bază interesul comun al îmbunătăţirii calităţii legislaţiei comerciale. De asemenea, suntem interesaţi să avem semnale şi evaluări concrete din mediul de afaceri privind celeritatea şi calitatea actului de justiţie în instanţele noastre. Vom încerca să organizăm şi să mediem un dialog între mediul de afaceri şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu pentru a diseca speţe concrete, ci pentru a analiza fenomene precum unificarea jurisprudenţei şi specializarea magistraţilor ‘, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul justiţiei a precizat că, prin această cooperare, se urmăreşte obţinerea unui sprijin pentru iniţiative ale ministerului, precum şi pentru desfăşurarea unor seminarii de specializare a magistraţilor. ‘În concluzie, ne propunem o cooperare instituţională flexibilă şi aplicată, cu o geometrie variabilă, atât pe axa minister – mediul de afaceri, cât şi în triunghiul minister – mediul de afaceri – sistemul judiciar, în funcţie de disponibilitatea CSM’, a afirmat ministrul Justiţiei. Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini au semnalat, în cadrul întâlnirii, probleme legate de termenele nerezonabile pronunţate de instanţele de judecată în cadrul procedurilor de insolvenţă şi dosarelor comerciale în general.

Sursa citată menţionează că în scopul abordării eficiente şi principiale a acestei problematici, s-a convenit invitarea la o întâlnire viitoare a reprezentanţilor CSM. În cadrul Platformei au fost deja iniţiate pregătiri pentru o serie de seminarii de specializare a judecătorilor în domeniul dreptului bancar, pe baza unui program de cooperare între MJ, Erste Bank, Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Naţional al Magistraturii. De asemenea, au fost iniţiate discuţii pentru sprijinirea MJ în desfăşurarea altor proiecte concrete care vor fi anunţate curând.

Delegaţia Consiliului Investitorilor Străini a fost formată din: Mariana Gheorghe, CEO – OMV Petrom, preşedinte FIC; Steven Van Groningen, preşedinte Raiffeisen Bank, vice-presedinte FIC; Frank Hajdinjak, general manager E.ON; Jean Valvis, preşedinte Valvis Holding; Gilbert Wood, managing director hall, Dickler; Claudio Zito, CEO & Country Manager Enel; Doina Ciomag, director executiv FIC. Anterior, la prima întâlnire din cadrul Platformei, au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, Consiliului Investitorilor Străini, Camerei de Comerţ Britanico-Române, Camerei de Comerţ Americane în România, precum şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gittenstein şi ambasadorul Marii Britanii în România, Robin Barnett.

Cu acel prilej, s-a convenit constituirea unei Comisii Tehnice Permanente, care să se întâlnească bilunar pentru a lucra asupra problemelor aflate pe agenda Platformei. MJ menţionează că platforma este gândită ca un cadru instituţional flexibil, la care pot adera oricând organizaţii ale mediului de afaceri, la solicitarea acestora.

Print Friendly, PDF & Email