Guvernul a aprobat un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor notariale (Cătălin Predoiu)

TVR Info

Cătălin Predoiu: Bună ziua! Bine v-am găsit! Astăzi, la propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat un proiect-pilot, de liberalizare a onorariilor notariale, cu scopul de a scădea aceste onorarii şi de a provoca o competiţie mai puternică, între cabinetele notariale. Proiectul-pilot constă, practic, în identificarea unor categorii de lucrări şi acte notariale, care să nu mai fie supuse onorariului minim fix, stabilit de către ministrul justiţiei, la propunerea Uniunii Notarilor. Proiectul-pilot se desfăşoară pe parcursul a un an de zile şi constă în elaborarea unui proiect de lege, pe baza inputului pe care îl primim din partea cabinetelor notariale, dar şi din partea ONG-uri şi a cetăţenilor, în legătură cu această măsură a selectării unor acte şi lucrări notariale, care să nu mai fie cotate după un onorariu fix, impus pieţei, fără concurenţă. Dacă semnalele pe care le primim vor fi pozitive şi cele pe care le anticipăm, atunci, practic, se va trece, treptat, la o generalizare sau o extindere, în orice caz, a acestei metode, şi pentru acte şi lucrări notariale, care nu au fost incluse în proiectul-pilot iniţial. Aş vrea să menţionez că acest proiect-pilot este gândit împreună cu Consiliul Concurenţei, dar şi cu Uniunea Notarilor, care a cooperat cu privire la această potenţială măsură, pe care să o luăm, şi a fost aprobat de Guvern, sub forma unui memorandum. Până la data de 6 martie, noi vom identifica acele acte şi lucrări notariale, care intră în conţinutul proiectului-pilot. Până în luna aprilie, vom trece la redactarea unui proiect de lege. Acest proiect de lege va fi actualizat, pe măsură ce vom primi, în următoarele şase-doisprezece luni, informaţii şi reacţii, pe baza unor chestionare standard, ce urmează a fi distribuite notarilor, dar şi cetăţenilor, cu privire la măsura pe care intenţionăm să o testăm în acest fel. A fost o măsură gândită cu atenţie, care să nu perturbe echilibrul unei profesii care funcţionează foarte bine, dar care să contribuie la modernizarea ei şi la flexibilizarea regulilor de concurenţă, în cadrul acestei profesii. Aş vrea să reamintesc faptul că acesta este un al doilea pas, în reforma profesiei notarilor. Un prim pas l-am făcut în urmă cu câteva luni, când, tot la propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a adoptat un proiect de lege, de modificare a Legii notarilor. În esenţă, reamintesc, acel proiect de lege înăsprea regimul sancţiunilor disciplinare şi instituia, în competenţa ministrului justiţiei, o acţiune disciplinară, pentru abateri disciplinare ale notarilor. Proiectul acesta de lege se află, în acest moment, în Parlament. Acestea am avut să vă comunic. Desigur, stau la dispoziţia dumneavoastră, pentru întrebări./matofanei/sdm2

-: Puteţi să ne daţi nişte exemple de acte notariale la care vă gândiţi? Şi aţi spus că scopul este scăderea tarifelor. Cât de mult vă gândiţi să scadeţi?… Nişte estimări…

Cătălin Predoiu: Cum vă spuneam, prima parte a proiectului pilot constă în identificarea acestei liste de acte şi lucrări notariale împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Notarilor. N-aş vrea să anticipez, dar un exemplu de act notarial e orice contract de vânzare-cumpărare, de donaţie, de schimb, dar nu vreau să spun că, în acest moment, ele vor figura pe listă. Vom vedea, vom gândi acest lucru. Noi anticipăm că eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativă ar putea conduce la o concurenţă între cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetăţenilor la preţuri mai mici, pentru că, în momentul de faţă, atunci când se vorbeşte de un tarif minim, acolo se opreşte şi concurenţa. Fiind un tarif minim impus administrativ, nu mai poţi să găseşti, la un alt cabinet notarial, acel tip de serviciu, la un tarif mai mic. Poate că sunt structuri, forme notariale sau notari care sunt în măsură şi doresc să furnizeze acest serviciu notarial la tarife mai mici în legătură cu anumite categorii de acte. Sigur, rămâne de văzut acest lucru, de aceea l-am gândit ca un proiect pilot, să vedem dacă funcţionează şi, pe baza lui, am putea să gândim să trecem mai departe. Preocuparea este, repet, dublă. Pe de o parte, de a stimula concurenţa şi de a moderniza, într-un fel profesia notarilor, de a o stimula să acorde servicii notariale la tarife mai mici pentru cetăţeni, acolo unde se poate, dar, pe de altă parte, nici de a perturba un echilibru al unei instituţii care funcţionează, şi funcţionează bine. De aceea, am vrut să facem în triunghi, acest… triunghi instituţional, acest proiect pilot, şi cu Consiliul Concurenţei, dar şi cu Uniunea Notarilor. Vă rog, dacă mai sunt şi alte întrebări, dacă nu sunt, vă mulţumesc şi vă aştept să ne revedem. La revedere.

Dam Suciu: Şi eu vă mulţumesc mult.

Print Friendly, PDF & Email