Emisiunea: „24 de ore” : Interviu cu ministrul justției, Cătălin Predoiu

Radio România Actualități

– Realizator: Cristina Tache – Astăzi s-a încheiat la Londra vizita de lucru a ministrului român al jutiţiei, Cătălin Predoiu. Care au fost principalele teme abordate cu oficialităţile britanice aflăm de la corespondentul nostru Cristina Tiberian, care s-a întâlnit cu ministrul Predoiu.

Cătălin Predoiu: Am trecut în revistă stadiul progreselor care s-au înregistrat în ultimele luni în domeniul reformelor din sistemul judiciar. Am trecut în revistă problematica pe care partea britanică o găseşte preocupantă legată de emigraţie şi de piaţa forţei de muncă. Şi de asemenea chestiuni legate de cooperarea bilaterală în combaterea traficului de persoane.

Reporter: Referitor la problema restricţiilor impuse cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie, ministrul justiţiei a explicat oficialilor britanici că legătura care se face între diaspora românească şi o serie de infracţiuni comise de unii membri ai acestei diaspore este eronată.

Cătălin Predoiu: Este o greşeală să pui stavilă împotriva accesului de forţă de muncă, care ţi-ar ajuta şi ţie economia, numai pentru că ţi-e teamă de câţiva infractori, care oricum nu lucrează şi oricum prin definiţie, faptul că ei încalcă legea, vor încerca în continuare să o calce.

Reporter: Potrivit ministrului justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, omologul său britanic, Jack Straw, a fost interesat şi de progresele făcute de România în combaterea corupţiei.

Cătălin Predoiu: Problema trebuie privită în ansamblu, şi nu sectorial, legată de anumite dosare sau în legătură cu anumite dosare. Când evaluăm această condiţionalitate, programul de cooperare-verificare, trebuie să extindem evaluarea dincolo de câteva cazuri, care, dată fiind complexitatea lor, frânează sau au proceduri îngreunate.

Reporter: Problema corupţiei a fost abordată şi de ziariştii britanici cu care s-a întâlnit ministrul român. Asta în contextul în care un articol apărut recent în publicaţia britanică „The Economist” critica România şi Bulgaria pentru eforturile anemice făcute în domeniul combaterii corupţiei. Articolul face referire şi la Cătălin Predoiu, spunând că actualul ministru al justiţiei a reprezentat ca avocat compania rusă Gazprom.

Cătălin Predoiu: Nu am reprezentat şi nici asistat ca avocat individual Gazprom. Nu aş vrea să comentez acurateţea informaţiilor. Eu aş vrea doar să mă refer la ceea ce facem noi la Ministerul Justiţiei şi ce facem noi la Ministerul Justiţiei se vede cu ochiul liber.

Reporter: Pe de altă parte ministrul român al justiţiei a vorbit despre discrepanţele care există între realitatea din teren şi felul în care este percepută situaţia corupţiei în România atât de către români, cât şi de către străini.


Print Friendly, PDF & Email