Declarație de presă Cătălin Predoiu la predarea Ministerului Justiției

TVR Info

Realizator: Mergem acum, doamnelor şi domnilor, la Ministerul Justiţiei. Acolo are loc predarea ştafetei între Titus Corlăţean şi Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu predă Ministerul Justiţiei lui Titus Corlăţean. Să-i ascultăm.

Cătălin Predoiu: …O scurtă declaraţie de presă. În primul rând aş dori să încep prin a vă mulţumi dumneavoastră, reprezentanţilor presei şi presei, în general, pentru cooperarea pe care am avut-o în aceşti patru ani şi două luni de zile. Cred că a fost o relaţie corectă, bazată pe respect, în interesul publicului, care a dorit să se informeze cu privire la agenda Ministerului Justiţiei. Vă mărturisesc că, în momentul în care am început mandatul, mi-am propus să nu reproşez niciodată nimic presei indiferent ce ar scrie, vă mărturisesc acum, la finalul mandatului, că n-am simţit niciodată nevoia să fac vreun reproş. Pur şi simplu aş vrea să vă mulţumesc pentru modul în care aţi reflectat şi ce a fost bun şi ce a fost mai puţin bun în activitatea Ministerului, munca echipei pe care am avut onoarea să o conduc aici la minister. Nu voi face un bilanţ al mandatului, am distribuit presei un raport tehnic cu privire la obiectivele realizate în cursul mandatului, nu voi face o prezentare, nu voi face o pledoarie, las presa şi publicul să judece ceea ce am făcut, sau nu am făcut aici la minister. Voi spune însă două cuvinte despre ceea ce aş mai fi vrut să fac în următoarele luni. În principal punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă, precedată şi apoi continuată, în paralel cu acoperirea locurilor vacante din sistemul judiciar. Fireşte, cum toată lumea ştie, urma de asemenea să propun o serie de nominalizări pentru funcţii importante în Parchet, astfel încât politicile anticorupţie şi instituţiile anticorupţie să-şi continue mersul pentru îmbunătăţirea societăţii româneşti. Sigur că agenda justiţiei este foarte importantă, am subliniat acest lucru în nenumărate rânduri.

Cătălin Predoiu: În funcţie de modul în care justiţia va funcţiona, ne vom îndrepta consolidat spre o democraţie de tip occidental, sau vom face paşi înapoi. De aceea, rolul magistraţilor, a sistemului judiciar rămâne în continuare cheie pentru integrarea României în structurile europene, în concertul nord-atlantic.

În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, un minister care aparent este mai puţin echipat cu atribuţii şi puteri decât Consiliul Superior al Magistraturii, după experienţa pe care am avut-o aici, pot spune că are un rol crucial pentru bunul mers al justiţiei, are un rol crucial pentru bunul mers al societăţii. Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei pot imprima un ritm accelerat reformei sau o pot încetini, pot sprijini politicile anticorupţie sau le pot descuraja, pot aduce echilibru în sistemul judiciar, în societate, sau îl pot perturba. Am găsit un sistem judiciar în plină vâltoare a bătăliei politice, am încercat să extrag acest sistem din mijlocul bătăliilor politice, să introduc o notă de calm şi echilibru, să consolidez independenţa magistraţilor şi să-i pun în situaţia de a asigura, la rândul lor, echilibrul în societate. Am încercat să împing agenda ministerului către concertul european. Am încercat să deschid porţile Ministerului Justiţiei către alte instituţii de profil cu care să cooperăm. E foarte greu să descrii în câteva minute această experienţă şi importanţa ministerului, de aceea aş prefera să folosesc o figură de stil: cred că ministerul este precum punctul în care se sprijină limbile ceasornicului. Aparent nu are nicio importanţă, dar dacă acest punct este dizlocat, limbile ceasornicului cad şi cred că asta ar aduce perturbări în sistemul judiciar. De aceea, sper din tot sufletul ca activitatea în continuare să rămână în aceşti parametri de echilibru şi sunt încrezător că ministrul Corlăţean va reuşi acest lucru. Îi urez mult succes! Am mulţumit, ieri, tuturor celor care au sprijinit agenda justiţiei, inclusiv aparatului din minister, fără de care nimic n-ar fi fost posibil. Am cerut aparatului din minister şi din instituţiile subordonate să sprijine fără rezerve activitatea noului ministru şi să demonstreze profesionalism.

 Realizator: Daniela Coman – Fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu apreciază, însă, că menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie pentru România reprezintă un semnal negativ venit din partea forurilor europene şi-i îndeamnă pe actualii lideri politici de la Bucureşti să ia măsuri ferme pentru continuarea reformei în sistem.

Cătălin Predoiu: Din păcate, măsurile luate în ultima perioadă au schimbat complet faţa raportului, acesta fiind unul evident negativ, în special măsurile de afectare a competenţei constituţionale au condus la această concluzie. De aceea, cred că este important ca raportul să fie receptat în mod obiectiv ca un adevărat duş rece care să stimuleze întreaga clasă politică pentru susţinerea proceselor de reformă din justiţie şi garantarea independenţei acesteia.

Print Friendly, PDF & Email