Declarație de presă a ministrului propus pentru justiție, Cătălin Predoiu, după audierea din comisiile parlamentare

REALITATEA TV

Reporter: Cum comentaţi, domnule ministru, votul de astăzi? Surprins de numărul foarte mare de voturi pozitive?

Cătălin Predoiu: Este un vot pe care îl receptez ca pe un mesaj de încredere. Este un vot care mă obligă foarte mult. Este un vot care pune problema performanţelor. Sper să nu dezamăgesc şi îmi doresc ca în acest an să lăsăm în urmă toate conflictele care au marcat anul 2009 /…/. Avem obligaţii în plan extern, dar, în primul rând, avem obligaţii faţă de cetăţenii noştri să reuşim să îmbunătăţim situaţia din justiţie. Încă o dată, aş vrea să mulţumesc membrilor comisiilor reunite care mi-au acordat această încredere. Cooperarea cu parlamentul şi cu membrii comisiilor de specialitate din parlament va fi o prioritate a ministerului în acest an, după cum îmbunătăţirea comunicării publice a ministerului va fi o prioritate. E foarte importat să explicăm mai bine ceea ce facem, să ne argumentăm deciziile de politică publică în sistemul judiciar şi să căutăm susţinerea lor de către cei cărora li se adresează. Vă mulţumesc.

Reporter: Domnule Predoiu, dvs aţi mai trecut prin aceeaşi comisie reunită juridică în urmă cu câteva luni, cu guvernul Croitoru, şi votul nu a fost acelaşi. Cum comentaţi? Ce s-a schimbat? Dintr-o dată, în văzul unor parlamentari aţi devenit mai profesionist, mai bun, mai…?

Cătălin Predoiu: … Se poate să se fi întâmplat şi lucrul acesta, după cum este cunoscut pentru toată lumea că un vot într-o comisie are şi o componentă politică, nu numai una profesională sau – cum bine spune domnul senator – în primul rând o componentă politică. Ceea ce este important este că şi atunci dezbaterea a fost de fond şi -au discutat soluţii aici, în aceste comisii, deci nu a fost o simplă validare a unui candidat de ministru sau o invalidare a unui candidat-ministru. Sunt a treia oară în această comisie şi chiar din aceste întrebări, care mi s-au adresat, am dedus o serie de preocupări pe care parlamentarii le au. Repet, una din preocupările noastre este să ne îmbunătăţim comunicarea publică în anul 2010. Facem foarte multe lucruri la minister. E important ca lumea să ştie despre ele şi să convingem că sunt măsuri bune.

Reporter: Credeţi că, dacă nu era vot secret, altfel era situaţia?

Cătălin Predoiu: Nu pot să fac speculaţii. Eu sunt mulţumit că a ieşit aşa cum a ieşit.

Reporter: Spuneaţi că vă doriţi o relaţie mai strânsă cu parlamentul şi cu partidele politice. Nu există riscul unei presiuni politice, pentru că uneori se acuză din magistratură şi din sistemul judiciar presiuni?

Cătălin Predoiu: Da, relaţia strânsă cu partidele şi cu parlamentul trebuie să susţină proiectele pe care noi le facem. Deci va fi o relaţie pe care s-o îndreptăm în beneficiul justiţiei, nu în defavoarea justiţiei şi cred că poziţia în care mă aflu, de echidistanţă politică, reclamă cu necesitate o astfel de cooperare. Eu trebuie să cooperez cu toate partidele.

Print Friendly, PDF & Email