Cătălin Predoiu: Ruşine, domnule Iordache! Ruşine, domnule Dragnea!

news.ro

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu le-a transmis marţi seară ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi liderului PSD, Liviu Dragnea, ”să le fie ruşine”, după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

”Ruşine, domnule ministru Iordache! Ruşine, domnule Dragnea! Votul din decembrie nu vă permite bătaia de joc la adresa intereselor pe termen lung ale naţiunii!”, a scris Cătălin Predoiu pe pagina personală de Facebook la câteva minute după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache a anunţat adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale. Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. El a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge ţn procedură de urgenţă în Parlament

De asemenea, Guvernul a adoptat, prin Ordonanţă de Urgenţă, şi modificarea codurilor penale. Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.” În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. ”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.


Print Friendly, PDF & Email