Cătălin Predoiu: România nu a avut un model economic propriu în ultimii 23 de ani

Mediafax

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, sustine ca România nu a avut timp de 23 de ani un model economic propriu si ca a mers din improvizatie în improvizatie, totul începând cu o privatizare de care nu s-a stiut sa se profite în anii ’90.

„Noi nu am avut timp de 23 de ani un model economic propriu României, croit pe atuurile noastre, croit pe calitatile noastre, croit pe avantajele noastre. Noi am trait, economic vorbind, din improvizatie în improvizatie. A venit peste noi globalizarea în anii ?90 nici nu am stiut ce ni se întâmpla. Ne-am trezit ca privatizarea a maturat tot ce însemna industrie profitabila, restul a intrat în faliment. Dar de aceste privatizari nu am stiut sa profitam, am negociat prost contractele, nu ne-am uitat cui vindem industriile noastre, nu am avut grija sa ne protejam industrii strategice si astazi plângem ca nu avem controlul lor”, a declarat Predoiu, joi seara, la Constanta, transmite coespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat ca 75 la suta din exportul României este realizat de firme cu capital strain. „Vorbind de cresteri economice si de export, 75 la suta din exportul României este facut de companii cu capital strain. E foarte bine ca avem companii cu capital strain în România, dar cu cel românesc ce se aude? Unde credeti ca se opresc profiturile acestor exporturi? Va spun eu. Nu aici, aici ramân doar locuri de munca. Eu cred ca noi putem mai mult decât sa muncim, eu cred ca noi putem sa muncim si sa câstigam în mod cinstit pentru noi si familiile noastre”, a precizat prim-vicepresedintele PDL.

El a mai spus ca România nu are, în prezent, o strategie energetica, în timp ce Germania are aceasta strategie conturata pe urmatorii 30 de ani. „Germania are o strategie economica si energetica pe 30 de ani. Vreti sa stiti pe câti ani e construita strategia noastra energetica ? Nu exista. Noi am avut o strategie energetica, a operat pâna în 2012, acum mai mult ca niciodata e nevoie de înca una pentru ca a disparut proiectul Nabucco si strategia noastra energetica era construita pe acest proiect Nabucco. Era obligat Guvernul Victor Ponta sa puna în aplicare o astfel de strategie în acest an în luna septembrie. Ei s-au angajat, ca nu i-a crezut nimeni, asta e o alta poveste. Exista declaratie publica în primavara acestui an. Victor Ponta: «în luna septembrie avem strategie energetica». Vine luna septembrie si domnul Nita ne anunta senin ca nu are nicio strategie energetica si ca o face la anul, eventual”, a declarat Catalin Predoiu. El si-a prezentat, joi seara, la Constanta, proiectul în cadrul campaniei de desemnare a candidatului PDL la Presedintie.


Print Friendly, PDF & Email