Cătălin Predoiu recunoaște că mai există corupție în sistemul justiției

 Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a recunoscut, miercuri, într-un discurs susţinut la Academia Română, că în sistemul justiţiei există încă fenomenul corupţiei, inclusiv la penitenciare, iar acest flagel este greu de diminuat.

Cu ocazia sărbătoririi evenimentului ‘Deschiderea anului judiciar 2011-2012’, Cătălin Predoiu a vorbit de existenţa a patru vulnerabilităţi ale sistemului justiţiei.

‘Prima vulnerabilitate este deficitul de resurse umane. Avem nevoie de redistribuirea schemelor în sistem şi de suplimentarea rezonabilă a acestora în 2012 şi 2013, de continuarea refacerii hărţii instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea. Suplimentarea schemelor trebuie să vizeze atât magistraţii, cât şi personalul de specialitate, în primul rând grefierii, şi domnul prim ministru a anunţat deja măsuri în acest sens, făcute vă spun cu eforturi dramatice de către guvern, pentru că implică şi un impact bugetar considerabil’, a spus Predoiu.

O altă problemă o reprezintă lipsa dotărilor de la instanţe şi parchete. ‘A doua vulnerabilitate este legată de precaritatea dotărilor logistice în cadrul unor sedii de instanţe şi parchete. Unele sedii sunt la standarde normale, altele sunt însă improprii pentru actul de justiţie. Această realitate se cere schimbată în următorii doi-trei ani. Dar ea nu depinde doar de buget, ci şi de modul în care este cheltuit şi administrat banul public la nivelul instanţelor’, a precizat ministrul Justiţiei.

‘A treia vulnerabilitate este persistenţa, chiar şi cu caracter izolat, şi subliniez, cu caracter izolat, a unor fapte de corupţie în sistemul judiciar. Date şi informaţii ne arată că mai există încă reţele care tarează actul de justiţie. Acţiunea lor se întinde uneori de la primele acte procesuale, iar pe parcursul procesului chiar şi în faza de executare. Efectele acestui flagel se manifestă inclusiv în penitenciare unde este din ce în ce mai dificil să-l diminuăm, chiar dacă îl stăpânim. Indiferent cât de redusă este aceasta plagă, indiferent cât de minoritar ar fi numărul celor implicaţi în ea, efectele asupra credibilităţii justiţiei şi a statului în general sunt formidabile şi deja le resimţim’, a mai spus ministrul Justiţiei. Cea de-a patra vulnerabilitate identificată de ministrul Justiţiei este lipsa de uniformitate în pregătirea profesională a magistraţilor. ‘Excelenţa şi mediocritatea coexistă în sistemul judiciar contemporan, iar acest lucru afectează media generală şi din nou încrederea’, a spus el.

Cătălin Predoiu a ţinut să facă o menţiune specială cu privire la combaterea corupţiei. ‘În urmă cu câteva zile, Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, a pus în dezbatere o nouă strategie naţională contra corupţiei. Concepţia de bază a acesteia este abordarea multisectorială şi coordonată. Sarcina principală în aceasta direcţie revine justiţiei. Faptul că viaţa de zi cu zi, afacerile private sau afacerile statului mai sunt încă uneori afectate de corupţie, este un semn că justiţia nu a reuşit încă să stârpească fenomenul. Când cei certaţi cu legea îşi vor înlocui sentimentul impunităţii cu sentimentul insecurităţii, înseamnă că suntem pe calea cea bună. Pentru aceasta trebuie să lovim mai tare în interesele şi activele economice ale infractorilor. Confiscarea extinsă şi agenţiile de recuperare a produselor infracţiunii trebuie să devină realităţi ca să putem consolida trendul început în urmă cu câţiva ani de DNA şi DIICOT, sprijinite de Parchetul General’, a declarat ministrul Justiţiei.

De asemenea, el a atras atenţia că legislaţia elaborată de MJ va avea un impact limitat, în absenţa unui număr corect de magistraţi şi grefieri. ‘Codul civil, care va intra în vigoare peste câteva zile, nu este panaceul bolilor noastre, chiar dacă este un imens pas înainte. Codurile celelalte, ce vor intra în vigoare anul viitor nu au nevoie de un covor roşu, dar au nevoie de camere preliminare, de camere de consiliu şi în unele locuri de săli de judecată. Simbolic, acestă problemă se află şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ordonator principal de credite’, a mai spus Cătălin Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email