Cătălin Predoiu îl pune la zid pe Toader după OUG: Metoda lui de conducere a MJ, garanție a haosului!

 PS News

Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei., a anunţat luni ministrrul Justiţiei Tudorel Toader, care a precizat că demersul a fost necesar pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM.

Cătălin Predoiu îl critică virulent pe Tudorel Toader, care a intervenit pompieristic în sistemul judiciar prin ordonanță, existând pericolul să urmeze și alte OUG.

Totodată, Cătălin Predoiu atrage atenția că trebuie oprite presiunile politice asupra justiției, iar Toader „trebuie să întocmească un proiect de reformă globală a sistemului pe care să îl prezinte public și să îl dezbată”.

Mai mult, Tudorel Toader este luat peste picior de Cătălin Predoiu care spune că nu a citit cărțile scrise de actualul ministru al Justiției, dar „dacă la fel arată și cărțile sale, precum ”reforma” lui din sistemul judiciar”, a făcut bine că le-a evitat.

Ordonanța este proba concretă a lipsei Ministerului Justiției de viziune și de plan asupra reformelor necesare sistemului judiciar. După ce ne-a amenințat cu un audit al sistemului acum aproape 2 ani, nerealizat, după ce ne-a prezentat power pointuri de modificare a Legilor Justiției și apoi a dispărut în ceață lăsând parlamentarii PSD – ALDE să le ”hăcuiască”, după ce a intervenit punctual și agresiv în sistemul judiciar, în general pe linia subordonării severe a procurorilor, după cascada de articole întoarse din drum de CCR, ministrul Toader e pus acum în situația să intervină pompieristic în sistemul judiciar prin ordonanța de urgență. Probabil vor urma și altele. Spune în preambulul ordonanței că sunt probleme cu resursele umane. Păi acum a aflat? A venit ieri la minister? De ce n-a venit la Parlament să susțină PNL care a strigat din toți bojocii că micșorarea pragului de pensionare va bloca sistemul?

Toader trebuie să spună ”stop” tuturor presiunilor politice și intervențiilor punctuale nediscutate în prealabil cu sistemul judiciar și cu toate Grupurile Parlamentare, inclusiv cu PNL. Toader trebuie să întocmească un proiect de reformă globală a sistemului pe care să îl prezinte public și să îl dezbată. Acest plan trebuie să abordeze toate problemele sistemului judiciar, de la resurse umane la logistică, de la CSM la Serviciul de Probațiune, Penitenciare, A.N.A.B.I. (agenția de recuperare a prejudiciilor) și până la recenta respingere de către CCR a zeci de articole de modificare a Codului de procedură penală declarate neconstituționale. S-a lucrat fără viziune, strategie și plan asupra sistemului judiciar în mandatul Toader, s-a lucrat fără dezbatere publică și încercarea de a găși un consens cu toți actorii instituționali, s-a lucrat la presiune politică, s-a lucrat agresiv și fără studii de impact.

Eu n-am citit cărțile lui Toader, am alți autori preferați, dar dacă la fel arată și cărțile sale, precum ”reforma” lui din sistemul judiciar, cred că am făcut bine că le-am evitat. E totul o mare zăpăceala. Cred că va sfârși prin a-și pune pe toată lumea în cap, magistrați, Parlament, opinia publică. ”Metoda” Toader de conducere a Ministerului Justiției este o garanție a haosului în sistemul judiciar”, a declarat Cătălin Predoiu pentru PSnews.ro.

Print Friendly, PDF & Email