Cătălin Predoiu: Fondurile de la CE ar putea fi îngheţate dacă în România se constată fraude

mai 2009- Cătălin Predoiu, despre reorganizarea sistemului de Justiție

Realitatea TV

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni seară la Realitatea TV că fondurile pre şi post aderare ar putea fi îngheţate de către Comisia Europeană (CE) numai dacă aceasta constată în România fraude sau o administrare defectuoasă a acestor fonduri.

„Există două aspecte. Nu numai reforma justiţiei, ci şi combaterea corupţiei. Acestea trebuie luate împreună, pentru că împreună au fost incluse în mecanism, prin decizia Comisiei Europene”, a spus Cătălin Predoiu. „Fondurile pre şi post aderare ar putea fi îngheţate de Comisie dacă, în exerciţiul pe care Comisia îl face – ca gestionar al fondurilor comunitare -, detectează fraude sau o administrare defectuoasă a acestor fonduri”, a mai spus Predoiu.

„Raţiunea nu este legată strict de justiţie în cazul îngheţării fondurilor post aderare, ci de o proastă administrare a fondurilor”, a întărit ministrul Justiţiei. Acesta a spus că mecanismul legat de obţinerea de fonduri de la CE are patru obiective, unul dintre acestea fiind legat de lupta împotriva corupţiei. „Dacă această condiţionalitate nu este rezolvată, atunci se ridică semne de întrebare legate de folosirea viitoare a acestor fonduri”, a spus Predoiu. „Problema se pune aşa: suntem gata să acordăm fonduri României, dar vrem să fim siguri că ele ajung unde trebuie. Şi, ca să fim siguri că ajung unde trebuie, vrem să vedem progrese în ce priveşte reforma justiţiei şi lupta anticorupţie”, a explicat Cătălin Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email