Cătălin Predoiu este singurul ministru care și-a păstrat portofoliul

juridice.ro

Catalin Predou a primit, sambata, avizul favorabil al comisiilor Parlamentului pentru a ocupa in continuare functia de ministrul al Justitiei, cu 42 de voturi pentru si 9 impotriva.

Cu ocazia audierilor Catalin Predoiu a declarat: „Sistemul nu este gandit pentru numarul mare de procese care la ora aceasta aglomereaza rolul instantelor. Pe rolul instantelor se afla in jur de 4 milioane de cazuri pe an, deci sistemul nu este construit pentru un astfel de volum. Prin urmare, exista o cauza obiectiva, de multe ori instantele expediaza procesele, le amana si inevitabil se produc tergiversari.

Daca banii nu sunt cheltuiti de catre administratorii instantelor in mod judicios si, de exemplu, nu se platesc timbrele sau serviciile postale si taxele nu ajung la timp la termen, este viciu de procedura si dosarul automat se amana, iar nimeni nu intelege de ce. Nici judecatorii, nici avocatii, nici partile. Toata lumea, bineinteles, critica ministrul justitiei, dar daca te uiti in urma, vei vedea ca undeva, intr-un birou administrativ al instantei, un functionar a uitat sa plateasca serviciile postale. Ce va spun nu sunt povesti, adesea ne-am confruntat cu o astfel de situatie. Pana cand nu se adopta codurile, este greu de intervenit, pentru ca acelerarea procedurilor inseamna si scurtarea proceselor. Va spun cu toata onestitatea, nu are rost sa ne asumam obiective pe care nu le putem indeplini, nu va garantez ca de maine sau de poimaine procesele se vor desfasura mai rapid in Romania, este o chestiune care tine de durata. Mesajul de la investitura explica pozitia mea de independent politic la acel moment si dorea sa arate ca intr-adevar ca am o orientare liberala, pe care mi-o pastrez si astazi, si de care nu o sa ma deroghez indifernt ce s-ar intampla maine. Mi-am asumat un mandat echilibrat, echidistant si care sa ofere calmul si stabilitatea de care ministerul avea nevoie dupa o perioada de puternice ciocniri politice in jurul acestuia.”

Reacții:

Jud. Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza profesionalismul si activitatea derulata de domnul Catalin Predoiu in mandatul anterior si considera ca realegerea sa in functia de Ministru al Justitiei va ajuta sistemul judiciar in reformarea acestuia.”

Av. dr. Gheorghe Florea, presedintele UNBR: „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania saluta decizia de nominalizare a domnului avocat dr. Marian Catalin PREDOIU la functia de Ministru al Justitiei, pentru asigurarea continuitatii politicilor initiate in domeniul reformei justitiei in majoritatea lor subordonate necesitatii respectarii independentei justitiei si a continuitatii reformei in justitie.”

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat dupa anuntarea votului de investitura a noului Guvern: „Sper ca toata clasa politica, toate partidele sa inteleaga ca prioritatile reformei in justitie sunt de interes national. Nu cred ca trebuie sa ne ferim de aceste cuvinte mari, mie nu mi-e rusine sa le spun. Singurul motiv pentru care am acceptat sa continui mandatul de ministru al justitiei este de a asigura o continuitate pe acest domeniu, in acest interes national. Sper sa am acelasi sprijin in Guvern pe care l-am avut si-n Guvernul Tariceanu.”

Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR): „Mai putin conteza numele si mai mult programul si ce va face. “Vom vedea in timp rezultatele. Avem incredere. Mandatul lui Predoiu a fost destul de scurt pentru a zice daca este sau nu un ministru bun. Cu siguranta poate să fie bun!”

Print Friendly, PDF & Email