Cătălin Predoiu despre scutul antirachetă: Au existat consultări și cu terțe state

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, la postul public de televiziune, că au existat consultări atât cu aliaţii din NATO, cât şi cu terţe state care ar putea fi îngrijorate de strategia găzduirii de către România a unor elemente ale scutului antirachetă american.

‘Aş vrea să subliniez că în acest demers s-a dat dovadă de maximă tranparenţă de către partenerul amercian şi au existat consultări permanente atât între aliaţi cât şi cu terţe state care, mă rog, ar putea fi îngrijorate de o astfel de strategie. Ele reprezintă, fără îndoială, un plus în politica de securitate a României şi un plus în relaţia de parteneriat româno-strategic. Să nu uităm că avem un astfel de parteneriat şi cred că această decizie nu vine decât să substanţializeze şi mai mult partenetriatul acesta. Anul acesta facem 130 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite. Este o coincidenţă, fără îndoială, dar cred că pe termen lung un plus de securitate pentru România poate să însemne un plus de stabilitate şi un plus de siguranţă, certitudine, în perspectiva dezvoltării democratice ‘, a afirmat Predoiu, care a deţinut şi portofoliul de şef al diplomaţiei în perioada octombrie-decembrie 2009. Întrebat de cine ar trebui să ne apere acest scut antirachetă, el a precizat că acest sistem şi această strategie de dezvoltare a unui sistem de apărare antirachetă este în linie cu o serie de decizii adoptate la nivelul summitului NATO din aprilie 2008 de la Bucureşti şi a celor de la Strasbourg şi Kehl.

‘ El vizează protejarea teritorului statelor aliate de o serie de riscuri de atac cu rachete balistice sau ca rază medie de acţiune din zona extinsă Mării Negre, deci mai degrabă din regiunea Orientului Mijlociu. Aşa cum s-a precizat deja de factori mult mai autorizaţi în materie de politică externă, nu este un sistem care să fie îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. Pe de altă parte, această decizie corespunde principiilor securităţii Alianţei, respectiv indivizibilităţii securităţii statelor aliate, principiului solidarităţii aliate şi unui principiu care vizează apărarea integrală a teritoriului statelor aliate ‘, a mai spus ministrul Predoiu, care este şi membru al CSAT. El a menţionat că mai multe detalii ar putea oferi ministrul de externe care va fi implicat, probabil, în negocierile care vor urma şi care se vor finaliza cu un acord. Predoiu a mai adăugat că acest acord va trebui ratificat de către Parlament, care va avea ultimul cuvânt în această procedură.

România a fost invitată de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să participe la dezvoltarea sistemului american anti-rachetă, a anunţat joi preşedintele Traian Băsescu, la finalul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care s-a decis să se dea curs acestei invitaţii.

Print Friendly, PDF & Email