Cătălin Predoiu, despre președinția Consiliului UE: Peste miniștri s-a lăsat umbra îngrijorării

Newsweek

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este sceptic față de capacitatea Guvernului României de a gestiona în mod profesionist dosarele europene.

Deputatul PNL se întreabă dacă miniștrii români sunt suficient de conectați la detaliile politice ale fiecărei probleme de pe agendă, dar spune că nu vom avea probleme la capitolul festivități.

„Evenimentul de astăzi face parte din setul de politeţuri oficiale obișnuite la debutul președinţiilor rotative ale UE. Nu e atât de important pe câtă semnificaţie vor să îi dea unii comentatori festivişti. Ce este mai important se află dincolo de scenă: sunt echipele noastre guvernamentale pregătite să gestioneze performant şi profesionist dosarele europene? Sunt miniştrii suficient de conectaţi la detaliile şi subtilităţile politice ale fiecărei probleme de pe agendă? Au virtuozitatea personală necesară să orchestreze omologii din ţările europene, comisarii, europarlamentarii? Aud că peste unii miniştri s-a lăsat umbra îngrijorării pe măsură ce au început să descopere adevărata anvergură a mandatului… Nu îmi fac griji că la capitolul festivităţi ne vom prezenta excelent! De la Dromichete încoace, ne-am priceput mult la astfel de lucruri. Coliba Haiducilor şi cramele din diverse zone ale ţării, restaurantele excelente din Capitală şi de pe cuprinsul patriei îşi vor face, ca de obicei, datoria patriotică”, spune fostul ministru pe Facebook.

Acesta susține că se așteaptă ca miniștri să „paseze” problemele spre echipele tehnice, și că la acest joc avem „cărți slabe”.

„Acesta este adevăratul test al compatibilităţii noastre cu proiectul european, aşa avariat cum este el, sau poate tocmai de aceea, miniştrii îl vor ”pasa” echipelor tehnice. La jocul acesta, avem cărţi slabe, ba chiar pe unele zone se va juca cu ”mână moartă”, la mici ”cacialmale” (justiţie?!). E de aşteptat ca unele zone să fie pilotate discret de staff-ul european sau, mai rău, de unii miniştri cu ceva mai multă experienţă în consiliile europene. Nu ar fi, de fapt, o premieră, am mai văzut cazuri. Îmi revin în minte imaginile cu care a început la televizor Revoluţia din 1989, surprinse oarecum pe nepregătite, în care actorul Ion Caramitru îi spunea poetului Mircea Dinescu: ”Mircea, fă-te că lucrezi!”. De undeva, de departe, de pe o plajă cu nisip fin şi alb, cineva îşi râde inconştient în mustaţă. Europa, bonjour, până la Brexit, Guvernul Dăncilă ist der Kommandant!”, susține Predoiu.


Print Friendly, PDF & Email