Cătălin Predoiu admite că sunt foarte multe facultăți de drept care nu au finalitate

Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni, după şedinţa extraordinară a Consiliului Superior al Magistraturii, că sunt foarte multe facultăţi de drept care nu au finalitate, pentru că scot absolvenţi care nu au pregătirea necesară pentru a intra în magistratură.

‘Ceea ce trebuie să facem astăzi este un dialog instituţionalizat cu facultăţile de drept, în special cu cele care furnizează candidaţi cu pondere mare de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii’, a afirmat Predoiu. El a spus că soluţia CSM de luni – ca numărul candidaţilor care vor merge în etapele următoare ale examenului de intrare la INM să rămână cel rezultat în urma primei probe, urmând ca săptămâna aceasta să se analizeze necesitatea unei propuneri legislative pentru a se mai putea organiza încă un concurs – este corectă din punct de vedere legislativ şi raţională din punct de vedere al oportunităţii.

‘Analiza trebuie continuată. Lucrurile nu pot rămâne aşa. Ministerul va sprijini CSM în rezolvarea acestor probleme, dar trebuie să avem în vedere o acţiune multidimensională, adică nu numai în cadrul INM, ci şi pe linia facultăţilor de drept, trebuie organizat un dialog instituţional între CSM şi facultăţile de drept pentru îmbunătăţirea calităţii candidaţilor’, a spus demnitarul. Ministrul Justiţiei a reiterat că această criză de personal în justiţie nu este rezultatul unei singure cauze, ci al unor politici de resurse umane din ultimii zece ani, care nu au anticipat evoluţiile din sistem şi nevoia de magistraţi în cadrul sistemului. ‘Trebuie să revedem aceste politici de resurse umane aici, în cadrul CSM’, a subliniat Predoiu.

În legătură cu posibilitatea unei propuneri venite de la Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), care ar fi avansat ideea ca multe dintre facultăţile de drept să intre într-un sistem de autoeliminare, pentru că nu îşi au rostul pe piaţă, Predoiu a susţinut că MJ nu este în măsură să facă astfel de aprecieri.

‘UNBR a conceput un alt sistem de cooperare cu mediul universitar juridic şi poate că nu ar strica să gândim şi noi un astfel de demers’ , a apreciat ministrul Justiţiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit luni în şedinţă extraordinară pentru a analiza rezultatele probei eliminatorii a examenului de admitere în magistratură, în urma căreia au promovat doar 72 de candidaţi, deşi se înscriseseră peste 3.200 de absolvenţi de drept pentru cele 200 de posturi scoase la concurs.

Print Friendly, PDF & Email