Cătălin Predoiu a susținut la Consiliul JAI reluarea negocierilor pentru modificarea Regulamentului Bruxelles

Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, în cadrul lucrărilor Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat la Toledo, în Spania, reluarea negocierilor pentru modificarea Regulamentului Bruxelles I, în sensul eliminării exequaturului, cu garanţiile procesuale adecvate.

Într-un comunicat transmis vineri AGERPRES, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că în cadrul lucrărilor Consiliului JAI a susţinut şi elaborarea unui instrument comunitar care să stabilească regulile în alegerea legii aplicabile în materia divorţului şi a separaţiei de corp, în alte cuvinte modificarea Regulamentului Roma III. ‘În cadrul lucrărilor JAI am susţinut reluarea negocierilor pentru modificarea Regulamentului Bruxelles I, în sensul eliminării exequaturului, cu garanţiile procesuale adecvate. De asemenea, am susţinut elaborarea unui instrument comunitar care să stabilească regulile în alegerea legii aplicabile în materia divorţului şi a separaţiei de corp, în alte cuvinte modificarea Regulamentului Roma III. Propunerile noastre au vizat simplificarea procedurilor în cazul raporturilor transfrontaliere în materie de succesiuni şi dreptul familiei. De asemenea, am pledat pentru identificarea unor soluţii de protecţie şi dezdăunare a victimelor infracţiunilor transfrontaliere,’ a precizat Predoiu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat în perioada 21-22 ianuarie 2010 la lucrările Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat la Toledo, în Spania. Perspectivele dreptului familiei la nivel european, protecţia victimelor la nivelul Uniunii precum şi politica europeană comună în domeniul justiţiei după Tratatul de la Lisabona au fost temele centrale discutate la Consiliul JAI. Tot în cadrul lucrărilor Consiliului JAI, ministrul Predoiu a avut discuţii bilaterale cu omologii săi din Italia, Angelino Alfano, şi din Bulgaria, Margarita Popova. Ministrul Cătălin Predoiu va efectua, în luna februarie, o vizită de lucru în Bulgaria, la invitaţia ministrului Margarita Popova, ocazie cu care se va discuta despre cooperarea bilaterală şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

MJ mai precizează că, de asemenea, Predoiu a fost invitat de ministrul Justiţiei din Austria, Claudia Bandion-Ortner, să efectueze o vizită de lucru în această ţară, în luna iunie, invitaţie care a fost, în principiu, acceptată. Consiliului JAI reuneşte periodic miniştrii de Justiţie şi pe cei de Interne din statele membre UE pentru a discuta dezvoltarea şi implementarea cooperării şi a politicii comune în acest sector, în contextul creării spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

Print Friendly, PDF & Email