Bilanț al ministrului justiției, Cătălin Predoiu

BBC

Realizator: Filip Standavid – Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a făcut în această după-amiază bilanţul celor două luni de când conduce instituţia. Unul foarte optimist. Obiectivul său – a declarat domnul Predoiu – este să realizeze o legislaţie coerentă. Intervenţia publică a ministrului justiţiei, foarte discret până acum, are loc înaintea sosirii în România a unui grup de experţi ai UE care vor verifica dacă guvernul a continuat măsurile de reformare a sistemului judiciar. Lea Berzuc se află la Ministerul Justiţiei şi relatează.

Reporter: Practic ministrul justiţiei a insistat că pentru el relaţia cu Bruxellesul şi îndeplinirea obiectivelor impuse de către Comisia Europeană în reforma justiţiei sunt prioritare. El a spus că au fost o prioritate până acum în cele două luni aproape de mandat şi vor fi o prioritate în următoarea perioadă. Pe scurt, ministrul a spus că a trimis deja un raport cu realizările de până acum şi va trimite o completare cât se poate de curând. El a punctat practic punctele, a punctat practic greşelile semnalate în ultimul raport de ţară, respectiv a spus că: a reuşit să rezolve problema golului de la instanţe şi parchete, deci să rezolve problema admiterii în Procuratură, în magistratură, a judecătorilor şi procurorilor, procesul va continua, a realizat de asemenea progrese importante în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, respectiv în Senat s-a adoptat ordonanţa care practic prevede cum va funcţiona această agenţie, care va controla averile demnitarilor, şi agenţia va deveni cât se poate de curând operaţională.

Realizator: Filip Standavid – Chiar dacă dosarele de mare corupţie ajung cu mare greutate sau nu ajung în instanţe, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, este optimist. Obiectivul său, a declarat dl Predoiu, este să realizeze o legislaţie coerentă. Intervenţia publică a ministrului justiţiei, foarte discret până acum, are loc înaintea sosirii în România a unui grup de experţi ai UE care vor verifica dacă guvernul a continuat măsurile de reformare a sistemului judiciar.

Reporter: Lea Berzuc – Un raport privind reformele cerute de Comisia Europeană a luat deja drumul Bruxellesului şi va fi completat în curând. Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că ar fi reuşit să rezolve mare parte din problemele semnalate în precedentul raport al Bruxellesului. Este vorba de funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate care ar trebui să verifice averile demnitarilor. Ministrul justiţiei spune că legislaţia a fost adoptată şi instituţia va deveni operaţională cât de curând. Cătălin Predoiu admite însă că o decizie a Curţii Constituţionale prin care Legea controlului averilor a fost declarată neconstituţională riscă să lovească prin ricoşeu şi Legea ANI. Tot el spune însă că există soluţii de avarie.

Cătălin Predoiu: Noi am oferit două soluţii tehnice, aceasta care a fost adoptată – confiscarea averii neidentificate, şi cealaltă, o combinată de măsuri, şi anume: confiscarea averii ilicite şi fiscalizarea sau impozitarea părţii de avere care s-a dovedit a fi nejustificată în raport cu veniturile. Trebuie spus că decizia Curţii Constituţionale nu vizează Legea ANI, ci vizează o altă lege, dar e adevărat că, prin incidenţă, ar putea să afecteze în viitor legea. Aşteptăm şi acel moment. După aceea ne vom face o strategie de rezervă.

Reporter: O altă problemă soluţionată parţial: acoperirea lipsei de magistraţi din instanţe şi parchete. Ministrul justiţiei spune că în colaborare cu CSM, dar şi cu Parchetul General, au început să se ocupe locurile vacante de judecători şi procurori. Pe de altă parte, în afara chestiunilor legate de raportul Comisiei Europene, Cătălin Predoiu spune că sistemul penitenciar este acum sub lupă, după ce Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului Freedom House a semnalat că salariile conducerii penitenciarelor sunt nejustificat de mari.

Cătălin Predoiu: Ştiu că sunt semnale, destul cât să-mi dau seama că trebuie să investigăm foarte atent şi să privim foarte atent această administraţie. În momentul în care vom finaliza toate aceste evaluări, de bună seamă vom veni şi în faţa dvs şi vom spune care sunt concluziile şi ce măsuri s-au luat.

Reporter: În fine, o altă problemă: salarizarea magistraţilor. Ministrul justiţiei spune că există un grup de lucru pentru realizarea unei grile unitare de salarizare pe care premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut-o insistent şi azi după ce bugetul ministerului a fost golit din cauza proceselor pierdute în faţa unor magistraţi care au câştigat în justiţie dreptul la o serie de prime. În fine, pe lângă toate acestea, Cătălin Predoiu spune că ar fi reuşit să reorganizeze Ministerul Justiţiei şi să avanseze mai multe proiecte legislative Guvernului sau Parlamentului. Cele mai importante sunt Codurile de Procedură Penală şi Civilă, supuse în prezent dezbaterii publice. La jumătatea lunii iunie, acestea ar trebui să ajunga în Parlament. În acelaşi interval, ministerul preconizează să pună în discuţie publică şi proiectul unui nou Cod Civil.


Print Friendly, PDF & Email