Avocatul Cătălin Marian Predoiu a fost nominalizat vineri pentru a prelua portofoliul Justiţiei

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a trimis, vineri după-amiaza, preşedintelui Traian Băsescu propunerea privind nominalizarea lui Cătălin Marian Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Nominalizarea a fost făcută publică la mai puţin de două ore după ce Administraţia Prezidenţială a anunţat, printr-un comunicat transmis ROMPRES, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o scrisoare premierului Călin Popescu-Tăriceanu în care îi propunea să se întâlnească sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre portofoliul Justiţiei.

Potrivit şefului statului, noul ministru ”trebuie să răspundă înaltelor exigenţe ale demnităţii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi criteriilor impuse de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 356/2007”. Cătălin Predoiu este avocat cu experienţă în domeniul dreptului comercial şi lector la Facultatea de drept din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a predat drept comercial. Este membru în numeroase organizaţii profesionale, fiind din 2003 membru al consiliului Baroului Bucureşti. De asemenea, Predoiu este unul dintre avocaţii principali la firma de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Predoiu s-a născut la 27 august 1968, la Buzău, este căsătorit şi are 2 copii. A absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004) şi un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994). A primit Premiul Simion Bărnuţiu acordat de Academia Română, pentru un volum cu privire la societăţile comerciale (2003) şi Premiul I.L.Georgescu acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru un volum cu privire la societăţile comerciale (2001). Este avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005). A fost asociat fondator al SCA Racoţi – Predoiu (1995-2005). Este nominalizat pentru Corporate/ M&A and Employment (câştigătorul urmează a se anunţa în luna mai).

Predoiu este membru în Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007), Baroul Bucureşti, membru în Consiliul Baroului (2003 – 2007). Este vorbitor de limbă engleză şi franceză.

3 martie, juridice.ro

Despre Cătălin Predoiu, la cald

Traian Băsescu, președintele României: „Am toata increderea in dumneavoastra, ma bucur ca sunteti tanar si aveti un CV impresionant – nu numai tipul de CV care este facut sa umple pagini, ci unul care este acoperit de recunoastere profesionala.

Dragoș Radu, Radu Tărăcila Pădurari Retevoescu: „Este un profesionist cu o reputatie excelenta.”

Florentin Tuca, Țuca, Zbârcea și Asociații: „Este un foarte bun avocat si un bun manager, o alegere foarte buna pentru postul de ministru. Mie personal imi place numirea tocmai pentru ca vine din breasla avocatilor de business. Catalin Predoiu are o abordare pragmatica, foarte buna in acest context.”

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicitatii urmatorul comunicat, semnat de catre Presedintele UNBR, av. dr. Gheorghe Florea: „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania isi exprima convingerea ca desemnarea noului ministru al justitiei in persoana domnului avocat Catalin Marian Predoiu reprezinta o garantie a realizarii reformei in justitie pe baze profesioniste, corespunzatoare valorificarii experientei europene si traditiilor sistemului juridic romanesc.Calitatea acestuia de membru al Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania onoreaza intregul Corp de avocati din Romania. Numirea intr-o functie publica de o asemenea responsabilitate a unui jurist eminent care a imbratisat profesia de avocat imediat dupa absolvirea facultatii, semnifica increderea pe care societatea trebuie sa o aiba in avocati pentru asigurarea securitatii juridice si judiciare a tuturor actorilor sociali. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania va sprijini orice efort constructiv, girat de noul ministru al justitiei, menit a servi la respectarea si aplicarea corecta a legii pentru consolidarea statului de drept.”

Print Friendly, PDF & Email